Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen różnych smaków. Polecam
Kociołek na żarze
Składniki
- pół główki kapusty białej, ( wcześniej odłożyć 6 - 7 liści ),
- 3 pietruszki,
- 4 marchewki,
- 6 większych ziemniaków,
- kawałek selera,
- 1 kg. łopatki wieprzowej,
- 500 g. karczku,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 duże cebule,
- Dodatkowo;
- 500 ml. piwa jasnego np. (Tyskie )
- przyprawa - grill do mięs 4 - 5 łyżeczek,
- przyprawa do karczku 1 op,
- sól i pieprz do smaku,
Składniki
- pół główki kapusty białej, ( wcześniej odłożyć 6 - 7 liści ),
- 3 pietruszki,
- 4 marchewki,
- 6 większych ziemniaków,
- kawałek selera,
- 1 kg. łopatki wieprzowej,
- 500 g. karczku,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 duże cebule,
- Dodatkowo;
- 500 ml. piwa jasnego np. (Tyskie )
- przyprawa - grill do mięs 4 - 5 łyżeczek,
- przyprawa do karczku 1 op,
- sól i pieprz do smaku,

Potrzebne przybory kuchenne
kociołek, nóż, folia aluminiowa, miska, deska do krojenia, praska do czosnku,
Etapy przygotowania
Mięso po umyciu i osuszeniu pokroić w większą kostkę. Łopatkę doprawić przyprawą grillową , natomiast karczek doprawić przyprawą do karczku całą paczką. Odłożyć na 2 godziny. aby się zamarynowało. Kapustę poszatkować, pozostałe warzywa po obraniu i umyciu pokroić w kostkę. Czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę. Zamarynowane mięso wymieszać z warzywami , przeciśniętym czosnkiem , doprawić pieprzem i solą do smaku. Kociołek wyłożyć połową odłożonych liści kapusty. Mięso z warzywami przełożyć do kociołka wlać całe piwo na wierzchu ułożyć pozostałe liście kapusty. Kociołek zakryć i zakręcić. Trzymać na rozżarzonym lekkim ognisku minimum 2 - 3 godziny. Smacznego

Kociołek gotowy. Smacznego

Przepis w Waszym wykonaniu (18)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 123
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 123



Składniki
- pół główki kapusty białej, ( wcześniej odłożyć 6 - 7 liści ),
- 3 pietruszki,
- 4 marchewki,
- 6 większych ziemniaków,
- kawałek selera,
- 1 kg. łopatki wieprzowej,
- 500 g. karczku,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 duże cebule,
- Dodatkowo;
- 500 ml. piwa jasnego np. (Tyskie )
- przyprawa - grill do mięs 4 - 5 łyżeczek,
- przyprawa do karczku 1 op,
- sól i pieprz do smaku,
Mięso po umyciu i osuszeniu pokroić w większą kostkę. Łopatkę doprawić przyprawą grillową , natomiast karczek doprawić przyprawą do karczku całą paczką. Odłożyć na 2 godziny. aby się zamarynowało. Kapustę poszatkować, pozostałe warzywa po obraniu i umyciu pokroić w kostkę. Czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę. Zamarynowane mięso wymieszać z warzywami , przeciśniętym czosnkiem , doprawić pieprzem i solą do smaku. Kociołek wyłożyć połową odłożonych liści kapusty. Mięso z warzywami przełożyć do kociołka wlać całe piwo na wierzchu ułożyć pozostałe liście kapusty. Kociołek zakryć i zakręcić. Trzymać na rozżarzonym lekkim ognisku minimum 2 - 3 godziny. Smacznego
Kociołek gotowy. Smacznego
To jest pyszne 🤤
Wspaniała uczta mięsno warzywna!
Bardzo ciekawe danie
O tak!!! Świetny pomysł- biorę 🍀💚
Rewelacja na spotkanie ze znajomymi przy ognisku:)