Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe kołaczyki z jabłkami i orzechami stanowią smaczną przekąska, albo słodki dodatek do kawy ;)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19890
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 493
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 514
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6930
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243312
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19890
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 493
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 514
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6930
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243312
Składniki
Drożdże skruszyć i zasypać łyżką cukru, poczekać aż się rozpuszczą. W tym czasie mleko podgrzać z masłem. Do drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka i kilka łyżek mąki zrobić zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić na ok. 10 min. do podrośnięcia. W tym czasie do pozostałego mleka wbić jaja i rozmieszać. Do zaczynu dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
W tym czasie cukier rozpuścić i dodać pokrojone orzechy, wymieszać. Dodać pokrojone w drobna kostkę jabłka i przez chwilę mieszać. Wyłączyć i ostudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i szklanką wykrawać koła (u mnie wyszło 25 szt). Następnie dnem mniejszej szklanki zrobić wgłębienie, do którego nakładać nadzienie.
Pozostawić wo napuszenia, a przed włożeniem do pieca "wolne" ciasto posmarować jajem rozmieszanym z mlekiem. Wierzch posypać posypką (mąkę połączyć z cukrem i miękkim masłem). Piec w temp. 160 stopni przez ok. 15-20 min. Smacznego!