Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe kołaczyki z jabłkami i orzechami stanowią smaczną przekąska, albo słodki dodatek do kawy ;)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8663
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10291
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4671
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 745
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8663
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10291
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4671
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 745
Składniki
Drożdże skruszyć i zasypać łyżką cukru, poczekać aż się rozpuszczą. W tym czasie mleko podgrzać z masłem. Do drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka i kilka łyżek mąki zrobić zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić na ok. 10 min. do podrośnięcia. W tym czasie do pozostałego mleka wbić jaja i rozmieszać. Do zaczynu dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
W tym czasie cukier rozpuścić i dodać pokrojone orzechy, wymieszać. Dodać pokrojone w drobna kostkę jabłka i przez chwilę mieszać. Wyłączyć i ostudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i szklanką wykrawać koła (u mnie wyszło 25 szt). Następnie dnem mniejszej szklanki zrobić wgłębienie, do którego nakładać nadzienie.
Pozostawić wo napuszenia, a przed włożeniem do pieca "wolne" ciasto posmarować jajem rozmieszanym z mlekiem. Wierzch posypać posypką (mąkę połączyć z cukrem i miękkim masłem). Piec w temp. 160 stopni przez ok. 15-20 min. Smacznego!