Do góry

Przekąski Przepis na:

kolorowy pasztet...

Przepis dnia 2013-09-25
kolorowy pasztet...

Autor:

Przepisów i artykułów: 564 Ocena: 20773

Dodano:

Odsłon: 6105

Fajny smak i te kolory.

Składniki

  • szklanka białej fasoli lub ciecierzycy,
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 3 jaja,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki kaszy manny
  • olej
  • zmielony kminek
  • 2 średniej wielkości buraki,
  • sól, pieprz
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
kolorowy pasztet...

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Ugotować osobno buraki w łupinach i marchew. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle i odrobinie oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i całość przełożyć do ostudzonej fasolki. Fasolę zmiksować, blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Dodać jajka i całość dokładnie wymieszać.

  2. 1/2 masy przełożyć do osobnej miski (do niej nie trzeba już nic dodawać). 1/2 pozostałej masy przełożyć do kolejnej miski i dodać do niej obrane i pokrojone na kawałki buraki. Do drugiej części masy dodać pokrojone na kawałki marchewki. Obie kolorowe masy zmiksować osobno na gładko. Do buraczkowej i marchewkowej masy dodać po 2 łyżki kaszy manny i dokładnie wymieszać.

  3. Do foremki o długości 20 cm (użyłam silikonowej, której nie trzeba smarować masłem i obsypywać bułką) przełożyć najpierw masę buraczkową, wyrównać i nałożyć masę marchewkową. Na wierzchu rozprowadzić białą masę. Piec ok. 50 minut w 180 minutach, aż patyczek wpity w środek będzie suchy.

  4. Masę można też podzielić na 3 równe części i do trzeciej dodać szpinak, groszek lub fasolkę, żeby powstał zielono-pomarańczowo-czerwony pasztet.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń