Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowe kanapeczki to jedna z tych przystawek, której z miłą chęcią skosztuje niemal każdy. Ewa Wachowicz przygotowuje je w wersji z przeróżnymi dodatkami. Bazą jest tutaj pyszna pasta kanapkowa. Taka przekąska będzie świetną przystawką przed daniem głównym. Przepis pochodzi z 541. odcinka programu "Ewa gotuje".
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 518
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3583
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3895
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30561
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 518
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3583
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3895
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30561
Składniki
Ser biały przełożyć do miski. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Do majonezu dodać trochę masła i też wymieszać. Awokado przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć pestkę. Miąższ naciąć, skropić sokiem z cytryny i odstawić, by się lekko zamarynowało. Następnie wyjąć łyżką i przyprawić solą oraz pieprzem. Jajka obrać i drobno pokroić. Wymieszać z majonezem i posiekanym szczypiorkiem.
Kromkę chleba posmarować pastą jajeczną i ułożyć na niej pokrojoną w plastry rzodkiewkę. Udekorować szczypiorkiem i bratkami.
Drugą kanapkę zrobić z serem białym i pokrojonym w plastry jajkiem. Na wierzch zetrzeć ser żółty. Ozdobić połówkami pomidorków koktajlowych i kiełkami rzodkiewki.
Następną kompozycję kanapkową zrobić z serem, jajkiem zabarwionym zakwasem na barszcz czerwony (jajko ugotować, obrać i na jakiś czas włożyć do zakwasu) i kiełkami lucerny.
Na kolejnej kanapce ułożyć liść sałaty. Posmarować majonezem orzechowym. Na majonez dać 2 plasterki szynki jamon serrano. Udekorować karmelizowaną cebulą czerwoną (plastry wystarczy poddusić na maśle z cukrem i miodem) i owocami porzeczki czerwonej.
Następną kompozycję zrobić z sałatą, majonezem, pstrągiem wędzonym na zimno, plasterkami awokado i jajkiem sadzonym przyprawionym gomasio. Udekorować koperkiem.