Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koper włoski to śródziemnomorskie warzywo w Polsce jeszcze mało popularne, ale ma wiele do zaoferowania. Warto wypróbować.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 91
Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2483
Polecam.
Odsłon: 120
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 91
Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2483
Polecam.
Odsłon: 120
Składniki
Koper oczyściłem, pokroiłem na części, usunąłem twardy części z głąba. Ugotowałem na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Cebulę posiekałem, czosnek przecisnąłem przez praskę i roztarty z solą. Pomidory umyłem i pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem masło na patelni, zeszkliłem czosnek i cebulę. Dodałem pomidory i posiekany tymianek. Doprawiłem solą i pieprzem do smaku, chwilę dusiłem na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Na pomidorową mieszankę wyłożyłem koper włoski i plastry żółtego sera, oprószyłem solą i pieprzem. Zapiekałem tak przygotowany fenku w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 minut. Serwować na ciepło.