Do góry

Przekąski Przepis na:

Kopytka " kwiatuszki"

Kopytka  kwiatuszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 869 Ocena: 18054

Dodano:

Odsłon: 1289

Może już wiecie że kocham ZIELONE ? :) Dziś zrobiłam kopytka na bazie młodego jęczmienia w formie kwiatuszków. Podałam z cebulką z jagodami goji.

Składniki

  • ziemniaki ugotowane 480 g
  • mąka pszenna 1/4 objętości ziemniaków
  • jajko 1 sztuka
  • młody sproszkowany jęczmień 1 dość płaska łyżeczka
  • Sól ziołowa
  • czosnek staropolski
  • natka pietruszki 5 g
  • Okrasa : cebule 2 sztuki
  • masło 1 łyżeczka
  • jagody goji 8 g
  • sól,
  • cukier
1-2 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kopytka " kwiatuszki"

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, lekko ugnieść.

    Podzielić nożem na cztery części, jedną część przełożyć, a jej miejsce wypełnić mąką pszenną.
    Dodać młody jęczmień.

    Jajko lekko roztrzepać z szczyptą soli i większą szczyptą czosnku i wylać je na młody jęczmień i mąkę. Zagnieść dość gładkie ciasto.

    Na koniec wsypać drobno posiekaną natkę pietruszki i już dokładnie zagnieść.

    Jagody goji zalać gorącą wodą nieco ponad poziom, posypać odrobiną cukru, przykryć.

  2. Partiami odrywać ciasto, formować wałeczki i wykrawać foremką wzorki. Nie podsypujemy mąką. Odrobinę można podsypać pod uformowany wałek.

    Dobrze jest od czasu do czasu foremkę zanurzyć w mące, żeby ciasto lepiej odchodziło.

    Ciasto z foremki wypychamy ozdobnym patyczkiem.
    Ciasto wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę, zamieszać, po wypłynięciu gotować na małym ogniu kilka minut.

    Cebule, obrać, posiekać i przesmażyć na maśle. Pod koniec solimy i dodajemy napęczniałe jagody razem z odrobiną lub całą wodą w której moczyły się.

    Na gotowe kopytka nałożyć okrasę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń