Do góry

Przekąski Przepis na:

Koreczki

Koreczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 458

Dodano:

Odsłon: 8466

Szybka do przygotowania przekąska, idealna na wieczór i nie tylko.

Składniki

  • Tofu 2 plastry o grubości około 1 cm
  • Ser żółty edamski 2 plastry o grubości około 0,5 cm
  • Jabłko duże, słodkie, twarde 1/2 szt.
  • Sałata lodowa 2 liście
  • Pomidory koktajlowe czerwone 8 szt.
  • Pomidory koktajlowe żółte 8 szt.
  • Papryka czerwona nieduży kawałek
  • Papryka żółta nieduży kawałek
  • Świeżo mielony pieprz
  • Wykałaczki 16 szt.
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki z wyjątkiem sera i tofu ;) umyć i osuszyć.

  2. Tofu i ser żółty pokroić tak, aby uzyskać po 8 kwadratowych kawałków.

  3. Kawałki papryk pokroić na paski o szerokości około 1 cm i długości 2,5 cm, tak aby uzyskać po 8 pasków z każdego koloru.

  4. Połówkę jabłka pokroić na 8 plastrów o grubości kilku mm, w zależności od wielkości jabłka. Każdy plaster przekroić jeszcze raz na pół, uzyskując kawałki jabłka w kształcie ćwiartki koła.

  5. Każdy liść sałatę podzielić na 8 kawałków, usuwając części białe i twarde.

  6. Na paterze ułożyć w szachownicę kawałki sera żółtego i tofu, następnie na każdym z nich ułożyć po kawałku jabłka.

  7. Każdy kawałek sałaty złożyć dwa lub trzy razy i wkłuć w niego wykałaczkę.

  8. Wykałaczki z sałatą powkłuwać w przygotowane koreczki.

  9. Na wykałaczki nakłuwać pomidory żółte i czerwone, tak aby na jeden koreczek przypadał jeden pomidor.

  10. Kawałki papryki czerwonej nakłuć na koreczki z pomidorami żółtymi, a kawałki papryki żółtej na koreczki z pomidorami czerwonymi.

  11. Całość posypać świeżo mielonym pieprzem i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń