Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z cukinii to szybka i łatwa w wykonaniu przekąska, która urozmaici stół podczas przyjęcia w ogrodzie. W wersji podstawowej koreczki są nadziewane fetą i rukolą. Jednak, jeśli chcesz dodać więcej soczystej chrupkości roladkom, włóż do środka połówki pomidorków koktajlowych, paski czerwonej papryki lub czarne oliwki. Główny smak koreczkom nadaje zamarynowana i grillowana cukinia, która jest przełamana słoną fetą, charakternym akcentem rukoli oraz pikanterią ostrej papryczki. Koreczki z cukinii zaserwuj jako samodzielną przystawkę, która nie potrzebuje już innych dodatków.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 743
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 920
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 743
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 920
Składniki
Umyj cukinię i odetnij jej końce. Pokrój ją na podłużne paski np. za pomocą obieraczki do warzyw. Posmaruj każdy plaster cukinii oliwą z obydwu stron i natrzyj ząbkiem czosnku. Grilluj cukinię na patelni grillowej (bez użycia tłuszczu) na złoty kolor. Odłóż do przestygnięcia. Cukinię możesz także położyć na klasycznym grillu lub podpiekać przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C na złoty kolor.
Pokrój fetę w podłużne fragmenty. Drobno posiekaj chili. Pamiętaj, aby usunąć nasionka z papryczki. Rozkładaj poszczególne plastry cukinii, układaj na niej kawałki sera, kilka mini kawałków chili oraz 3-4 listki rukoli. Przystawka jest gotowa do podania.
Roladki świetnie smakują także na ciepło podpieczone przez 3 minuty na grillu lub w piekarniku, przez co feta nieco się rozpuści.