Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koreczki z tortillą, serkiem śmietankowym i warzywami zawsze są dobrym pomysłem na imprezową przekąskę. Przyrządzisz je w ekspresowym tempie, a w razie potrzeby wystarczy kilka chwil, by dorobić kilka brakujących porcji. Tę przystawkę można jeść w nieskończoność – jest lekka, zdrowa, pełna smaku i ziół. Rollsy sprawdzą się także w zupełnie innych sytuacjach. Będą znakomitą opcją do śniadaniówki szkolnej czy jako szybki lunch w pracy. Najlepiej smakują przyrządzone na świeżo, póki placek jest jeszcze chrupiący, ale są też miłośnicy miękkich koreczków.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4603
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4603
Składniki
W małej miseczce wymieszaj serek śmietankowy z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj siekaną natkę pietruszki i koperek.
Paprykę oczyść z gniazda nasiennego bardzo drobno ją posiekaj.
Rozwiń tortille. Posmaruj je cienką warstwą serka śmietankowego, a następnie połóż równomiernie szpinak oraz paprykę. Całość przykryj plasterkami szynki.
Zwiń tortille tak ciasno, jak jest to możliwe i zabezpiecz je, wbijając wykałaczki co ok. 2 cm. Wstaw ruloniki do lodówki na ok. 1 godzinę.
Wyjmij danie z lodówki i ostrym nożem pokrój roladki na koreczki z tortillą – tnąc między wykałaczkami.
Podawaj przekąskę na tacy lub paterze, pionowo, wykałaczkami do góry. Najlepiej smakuje w ciągu kilku godzin od przyrządzenia, póki tortilla nie nasiąkła wilgocią z serka i warzyw.
Niespożyte resztki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni.