Wspaniale smakują i jednocześnie dekorują stół.
koszyczki z ciasta filo
Składniki
- ciasto filo 300 g
- rukola 120-130 g
- 1 mniejsza wędzona makrela
- 2-3 ząbki czosnku
- 12-13 suszonych pomidorów
- 40 czarnych oliwek
- sól, pieprz
- oliwa
Składniki
- ciasto filo 300 g
- rukola 120-130 g
- 1 mniejsza wędzona makrela
- 2-3 ząbki czosnku
- 12-13 suszonych pomidorów
- 40 czarnych oliwek
- sól, pieprz
- oliwa

Etapy przygotowania
Makrelę obieramy ze skóry , wyjmujemy ości i rwiemy na kawałki. Rukolę i suszone pomidory siekamy, oliwki kroimy na pół, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, przyprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy. Roztapiamy masło. Rozkładamy ciasto filo. Arkusze kroimy w kwadraty 12 X 12 cm. Składamy po trzy kwadraty, każdy smarujemy masłem i przesuwamy płaty względem siebie o kilka stopni.

Po środku arkuszy nakładamy łyżkę nadzienia i przekładamy do wysmarowanych foremek na babeczki. Pieczemy w 180 C około 10 minut, potem wyjmujemy z foremek i podpiekamy jeszcze spód około 5 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Ostatnio komentowane przepisy



Składniki
- ciasto filo 300 g
- rukola 120-130 g
- 1 mniejsza wędzona makrela
- 2-3 ząbki czosnku
- 12-13 suszonych pomidorów
- 40 czarnych oliwek
- sól, pieprz
- oliwa
Makrelę obieramy ze skóry , wyjmujemy ości i rwiemy na kawałki. Rukolę i suszone pomidory siekamy, oliwki kroimy na pół, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, przyprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy. Roztapiamy masło. Rozkładamy ciasto filo. Arkusze kroimy w kwadraty 12 X 12 cm. Składamy po trzy kwadraty, każdy smarujemy masłem i przesuwamy płaty względem siebie o kilka stopni.
Po środku arkuszy nakładamy łyżkę nadzienia i przekładamy do wysmarowanych foremek na babeczki. Pieczemy w 180 C około 10 minut, potem wyjmujemy z foremek i podpiekamy jeszcze spód około 5 minut.
Pyszna sałatka , kusi smakiem i wyglądem.;)