Do góry

Przekąski Przepis na:

Koszyczki z ciasta filo z wieprzowiną

Koszyczki z ciasta filo z wieprzowiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 4053

Dodano:

Odsłon: 685

Świetny pomysł na oryginalną i ciekawie wyglądającą przystawkę. Do farszu możecie użyć cokolwiek znajdziecie w lodówce ;)

Składniki

  • 400 g szynki wieprzowej
  • opakowanie ciasta filo
  • 2 małe papryki (żółta i czerwona)
  • 5 średnich pieczarek
  • po łyżeczce papryki słodkiej, papryki ostrej i czosnku granulowanego
  • kostka masła
  • dwie garści świeżej rukoli
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szynkę kroimy na krótkie i cienkie paseczki. Dodajemy olej/oliwę z oliwek, paprykę ostrą i słodką, czosnek, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Czekamy aż mięso się zarumieni, zalewamy je niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy, co jakiś czas dolewając odrobinę wody i mieszając, przez około 30 minut. Mięso powinno być miękkie. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kosteczkę papryki i pieczarki. Całość smażymy, bez przykrycia, około 15 minut, aż pozostała woda odparuje.

  2. Masło roztapiamy w rondelku. Jeśli używamy mrożonego ciasta filo, należy je uprzednio rozmrozić. Najlepiej zajmować się każdym pojedynczym płatem ciasto osobno, resztę zostawić w opakowaniu, bo lubi ono szybko wysychać. Każdy płat dzielimy na pół, dokładnie smarujemy roztopionym masłem, składamy dwa razy i wykładamy do wysmarowanej wcześniej masłem formy na muffinki. Następnie w każdym z koszyczków umieszczamy farsz. Pieczemy w 180°C około 15 minut, aż ciasto zarumieni się i będzie chrupiące.

    Podajemy z dodatkiem świeżej rukoli.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń