Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny pomysł na oryginalną i ciekawie wyglądającą przystawkę. Do farszu możecie użyć cokolwiek znajdziecie w lodówce ;)
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7612
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2697
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7612
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2697
Składniki
Szynkę kroimy na krótkie i cienkie paseczki. Dodajemy olej/oliwę z oliwek, paprykę ostrą i słodką, czosnek, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Czekamy aż mięso się zarumieni, zalewamy je niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy, co jakiś czas dolewając odrobinę wody i mieszając, przez około 30 minut. Mięso powinno być miękkie. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kosteczkę papryki i pieczarki. Całość smażymy, bez przykrycia, około 15 minut, aż pozostała woda odparuje.
Masło roztapiamy w rondelku. Jeśli używamy mrożonego ciasta filo, należy je uprzednio rozmrozić. Najlepiej zajmować się każdym pojedynczym płatem ciasto osobno, resztę zostawić w opakowaniu, bo lubi ono szybko wysychać. Każdy płat dzielimy na pół, dokładnie smarujemy roztopionym masłem, składamy dwa razy i wykładamy do wysmarowanej wcześniej masłem formy na muffinki. Następnie w każdym z koszyczków umieszczamy farsz. Pieczemy w 180°C około 15 minut, aż ciasto zarumieni się i będzie chrupiące. Podajemy z dodatkiem świeżej rukoli. Smacznego ;)