Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i wyjątkowo smaczne kotlety z ciecierzycy sprawdzą się zarówno w roli obiadu jak i sycącej przekąski na imprezy. Ich smak inspirowany jest tradycyjnymi falafelami, jednak tym razem postawiliśmy na nieco uproszczoną wersję, która będzie szybsza do przygotowania.
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 86
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 515
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 122
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 86
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 515
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 122
Składniki
Przygotowywanie kotletów z ciecierzycy rozpocznij dzień wcześniej. Zalej ciecierzycę zimną wodą, około 500 ml. Nie mocz jej jednak dłużej niż 12 godzin, by nie zaczęła fermentować. Po tym czasie ciecierzycę przepłucz na sitku wodą i umieść w garnku. Dodaj 500 ml wody i zagotuj. Zmniejsz moc palnika, by woda lekko mrugała i gotuj ciecierzycę do miękkości. Gdy zbierze się na niej na początku piana, usuń ją i gotuj ciecierzycę dalej do miękkości. Odcedź ciecierzycę na sitku i odłóż do przestudzenia.
Przestudzoną ciecierzycę zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Następnie obierz cebule i czosnek i drobno posiekaj. Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ząbki czosnku przepuść przez praskę. Nagrzej patelnię z olejem do smażenia i umieść rozdrobnioną cebulę, marchew oraz czosnek. Dodaj też drobno posiekaną natkę pietruszki i smaż wszystko przez około 15 minut.
W misce umieść zmieloną ciecierzycę, a także zawartość patelni. Dołóż wszystkie przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie masę wyrabiaj dłońmi. Formuj kotlety, nadając im taki kształt, by nie pękały ani się nie kruszyły. Każdego kotlecika obtocz w bułce tartej.
Ponownie nagrzej patelnię i wlej odrobinę oleju. Po krótkim czasie, aż olej się rozgrzeje, nakładaj na patelnię kotlety. Smaż każdy z nich po około 4-5 minut na stronę. Dopóki się nie zarumienią, nie przewracaj ich na drugą stronę. Jeśli zarumienią się zbyt szybko, zmniejsz moc palnika.
Kotleciki idealnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Możesz je serwować z sosem w chlebku pita lub z warzywną sałatką.