Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panierowane krążki cukinii wzbogaciłam dodaniem plasterka sera żółtego pod zwykłą panierkę. Zwykłe panierowane krążki cukinii są pyszne, a z serem jeszcze smaczniejsze. Cukinię podałam jako dodatek do obiadu, ale czasem smażę ją po prostu jako przekąskę, bo wszystkim domownikom bardzo smakuje.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1148
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 111
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10595
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1148
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 111
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10595
Składniki
Cukinię myjemy, osuszamy, obcinamy końcówki i kroimy na plasterki ( 6-7 mm )
Plasterki oprószamy solą, chwilę odczekujemy, aby puściły nieco soku, wówczas ser łatwiej przylgnie do cukinii
Rozbijamy jajka, delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem. Dokładnie roztrzepujemy
Z plastrów sera wycinamy ( ja za pomocą foremki do ciasteczek, ale można za pomocą np kieliszka ) kółeczka odpowiadające wielkością krążkom cukinii. Ja dawałam ser z jednej strony cukinii, ale można też obłożyć cukinię serem z dwóch stron
Na każdy krążek nakładamy ser, a następnie obtaczamy ze wszystkich stron w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce
Smażymy na dość dużej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony
Odsączamy na ręczniku papierowym
Podajemy jako przekąskę lub jako dodatek do dań głównych