Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panierowane krążki cukinii wzbogaciłam dodaniem plasterka sera żółtego pod zwykłą panierkę. Zwykłe panierowane krążki cukinii są pyszne, a z serem jeszcze smaczniejsze. Cukinię podałam jako dodatek do obiadu, ale czasem smażę ją po prostu jako przekąskę, bo wszystkim domownikom bardzo smakuje.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 226
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1131
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 226
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1131
Składniki
Cukinię myjemy, osuszamy, obcinamy końcówki i kroimy na plasterki ( 6-7 mm )
Plasterki oprószamy solą, chwilę odczekujemy, aby puściły nieco soku, wówczas ser łatwiej przylgnie do cukinii
Rozbijamy jajka, delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem. Dokładnie roztrzepujemy
Z plastrów sera wycinamy ( ja za pomocą foremki do ciasteczek, ale można za pomocą np kieliszka ) kółeczka odpowiadające wielkością krążkom cukinii. Ja dawałam ser z jednej strony cukinii, ale można też obłożyć cukinię serem z dwóch stron
Na każdy krążek nakładamy ser, a następnie obtaczamy ze wszystkich stron w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce
Smażymy na dość dużej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony
Odsączamy na ręczniku papierowym
Podajemy jako przekąskę lub jako dodatek do dań głównych