Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19212
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13019
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1654
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232083
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19212
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13019
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1654
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232083
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Żółtka przelej do miseczki postawionej nad naczyniem z parującą wodą. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Czekoladę połam, przełóż do rondelka, mieszając, stop. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na jasną, puszystą masę. Gdy osiągnie ona konsystencję gęstej śmietany, miseczkę wyjmij z gorącej kąpieli wodnej i wystudź masę (ciągle mieszając). Do roztopionej czekolady dodaj miękkie masło, starannie wymieszaj. Wystudź. Zimną masę czekoladową połącz z żółtkami. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno. Bitą śmietanę połącz z żelatyną i masą czekoladową. Wymieszaj z alkoholem. Mus przełóż do pucharków. Schładzaj 2-3 godziny. Udekoruj wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekolady.