Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 32
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3529
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 845
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 32
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3529
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 845
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Żółtka przelej do miseczki postawionej nad naczyniem z parującą wodą. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Czekoladę połam, przełóż do rondelka, mieszając, stop. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na jasną, puszystą masę. Gdy osiągnie ona konsystencję gęstej śmietany, miseczkę wyjmij z gorącej kąpieli wodnej i wystudź masę (ciągle mieszając). Do roztopionej czekolady dodaj miękkie masło, starannie wymieszaj. Wystudź. Zimną masę czekoladową połącz z żółtkami. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno. Bitą śmietanę połącz z żelatyną i masą czekoladową. Wymieszaj z alkoholem. Mus przełóż do pucharków. Schładzaj 2-3 godziny. Udekoruj wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekolady.