Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11544
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1241
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12126
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2500
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11544
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1241
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12126
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2500
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Żółtka przelej do miseczki postawionej nad naczyniem z parującą wodą. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Czekoladę połam, przełóż do rondelka, mieszając, stop. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na jasną, puszystą masę. Gdy osiągnie ona konsystencję gęstej śmietany, miseczkę wyjmij z gorącej kąpieli wodnej i wystudź masę (ciągle mieszając). Do roztopionej czekolady dodaj miękkie masło, starannie wymieszaj. Wystudź. Zimną masę czekoladową połącz z żółtkami. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno. Bitą śmietanę połącz z żelatyną i masą czekoladową. Wymieszaj z alkoholem. Mus przełóż do pucharków. Schładzaj 2-3 godziny. Udekoruj wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekolady.