Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10310
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2940
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2036
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 780
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10310
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2940
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2036
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 780
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Żółtka przelej do miseczki postawionej nad naczyniem z parującą wodą. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Czekoladę połam, przełóż do rondelka, mieszając, stop. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na jasną, puszystą masę. Gdy osiągnie ona konsystencję gęstej śmietany, miseczkę wyjmij z gorącej kąpieli wodnej i wystudź masę (ciągle mieszając). Do roztopionej czekolady dodaj miękkie masło, starannie wymieszaj. Wystudź. Zimną masę czekoladową połącz z żółtkami. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno. Bitą śmietanę połącz z żelatyną i masą czekoladową. Wymieszaj z alkoholem. Mus przełóż do pucharków. Schładzaj 2-3 godziny. Udekoruj wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekolady.