Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To prosta, ale jakże elegancka przekąska! Niby zwykły krem z jajek, a całej dostojności daje mu dodatek kawioru. Ja użyłam czarnego kawioru z ikry gromadnika i ikry śledzia. Wy możecie użyć swojego ulubionego. Możecie zachwycić swoich gości podając taki krem w połowie pustej skorupki jajka, jako przystawka przed głównym daniem.
Polecam.
Odsłon: 299
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 386
Polecam.
Odsłon: 299
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 386
Składniki
Jedno jajko pozostawić do dekoracji. Resztę obranych jajek podzielić na pół, wyjąć żółtka i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białka i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Składniki połączyć delikatnie ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku.
Z odłożonego do dekoracji jajka posiekać w grubszą kostkę osobno żółtko i białko. Białko ułożyć na środku talerza, postawić na nim okrągłą foremkę, wysmarowaną wewnątrz olejem, napełnić kremem jajecznym i po wierzchu posypać kawiorem. Delikatnie ściągnąć formę. Dookoła posypać kostki żółtka i posiekany szczypiorek.
Można też napełnić kremem połówki zachowanych skorupek z jaj. Podać na uformowanym gniazdku np. z mieszanki sałat, posypanym żółtkami i białkiem.