Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 793
Dodano: 11.03.2010
Odsłon: 4681
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Por kroimy w krążki, oczywiście odrzucając ciemnozielone części. Podsmażamy na maśle, przez jakieś 5 minut. Kiedy por już nieco się podsmaży (uwaga! żeby nie przypiec) zalewamy go 1,2 l wody i dodajemy kostkę rosołową (jeśli ktoś nie lubi można oczywiście zalać taką samą ilością rosołu czy bulionu) i gotujemy przez 10 minut.
Ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucamy do porów i gotujemy całość aż ziemniaki zmiękną. Wtedy dodajemy serki i mieszamy do roztopienia. Całość miksujemy blenderem, doprawiamy curry, solą i pieprzem. Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego! Marzec 2010r.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

kuchcik2 22 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Nie dodałaś, że ta zupa jest równie dobra na zimno (z lodówki) jak i na ciepło..W dobrej restauracji pytają osobę zamawiającą o to.
Osobiście zamiast curry wolę łyżeczkę oregano.
0 Kto głosował? | Odpowiedz

ilia 11 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Cieszę się, że potwierdzasz. Przyznaję, że chociaż przeglądałam kremy z porów na smakerze nie widzialam wcześniej Twojej wersji tej zupy. No cóż, bywa... Oddaję palmę pierwszeństwa0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 11 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo podobny przepis do mojego... tylko curry dodane... hm, przynajmniej mogę potwierdzić, że zupa jest pyszna.0 Kto głosował? | Odpowiedz