Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dania, jakie mamy przyjemność skosztować w restauracjach, tak jak pisaliśmy, są dla nas inspiracją do wspólnego gotowania.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21819
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9556
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2097
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4100
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 731
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 368
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21819
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9556
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2097
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4100
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 731
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 368
Składniki
Krewetki należy rozmrozić, oczyścić, jeżeli jest taka potrzeba zdjąć ogonki. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę czosnek (jeden, lub dwa większe ząbki), cebulę średniej wielkości, pół papryki, całą papryczkę chili razem z pestkami. Na patelni rozgrzewamy 1/2 kostki masła klarowanego i wrzucamy kolejno, czosnek i papryczkę chili, chwilę później resztę przygotowanych pokrojonych warzyw. Pilnujemy aby nic na patelnie się nie przypaliło, mieszając co chwilę aromatyczną mieszankę. Jeżeli mamy suszoną zmieloną papryczkę chili, możemy ja dodać do dania, jeżeli lubimy ostrzejsze smaki. Po chwili wkładamy na patelnię gotowe, piękne i jędrne krewetki. Jedną stronę smażymy na średnim ogniu ok. 2 minut, posypujemy nasze smakołyki pieprzem i solą. Dla osób, które do tej pory krewetek jeszcze nie przyrządzali mała podpowiedź: obserwując przekrój krewetki podczas smażenia, widać jak zmienia się jej kolor na biały. Ja przerzucam na drugą stronę sztuka po sztuce, jak kolor biały dojdzie mniej więcej połowy. Przewracamy na drugą stronę te przesmaczne owoce morza i pilnując, aby warzywa nam się nie przypaliły czekamy, aż usmażą się z drugiej strony, ponownie doprawiamy przyprawami. Uwaga :) zbyt długie smażenie krewetek zmieni jej strukturę na gąbczastą i nasz przysmak straci całą swoją magię. Przekładamy zawartość patelni wraz z płynnym masłem na talerz. Danie szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam do tego bagietkę, lub ciabetkę z masłem, lub bez. Czasem dodaję sok z cytryny, trochę miodu, tak aby delikatnie zmienić smak dania. Podzielcie się swoją opinią, jak zdecydujecie się przygotować to danie :)