Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dania, jakie mamy przyjemność skosztować w restauracjach, tak jak pisaliśmy, są dla nas inspiracją do wspólnego gotowania.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Krewetki należy rozmrozić, oczyścić, jeżeli jest taka potrzeba zdjąć ogonki. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę czosnek (jeden, lub dwa większe ząbki), cebulę średniej wielkości, pół papryki, całą papryczkę chili razem z pestkami. Na patelni rozgrzewamy 1/2 kostki masła klarowanego i wrzucamy kolejno, czosnek i papryczkę chili, chwilę później resztę przygotowanych pokrojonych warzyw. Pilnujemy aby nic na patelnie się nie przypaliło, mieszając co chwilę aromatyczną mieszankę. Jeżeli mamy suszoną zmieloną papryczkę chili, możemy ja dodać do dania, jeżeli lubimy ostrzejsze smaki. Po chwili wkładamy na patelnię gotowe, piękne i jędrne krewetki. Jedną stronę smażymy na średnim ogniu ok. 2 minut, posypujemy nasze smakołyki pieprzem i solą. Dla osób, które do tej pory krewetek jeszcze nie przyrządzali mała podpowiedź: obserwując przekrój krewetki podczas smażenia, widać jak zmienia się jej kolor na biały. Ja przerzucam na drugą stronę sztuka po sztuce, jak kolor biały dojdzie mniej więcej połowy. Przewracamy na drugą stronę te przesmaczne owoce morza i pilnując, aby warzywa nam się nie przypaliły czekamy, aż usmażą się z drugiej strony, ponownie doprawiamy przyprawami. Uwaga :) zbyt długie smażenie krewetek zmieni jej strukturę na gąbczastą i nasz przysmak straci całą swoją magię. Przekładamy zawartość patelni wraz z płynnym masłem na talerz. Danie szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam do tego bagietkę, lub ciabetkę z masłem, lub bez. Czasem dodaję sok z cytryny, trochę miodu, tak aby delikatnie zmienić smak dania. Podzielcie się swoją opinią, jak zdecydujecie się przygotować to danie :)