Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne krewetki z czosnkiem to kwintesencja prostoty i smaku. W tej potrawie intensywne nuty krewetek, czosnku, cytryny i ziół zapewnią kulinarną przyjemność. W zaledwie 20 minut otrzymasz danie idealne do zaserwowania z makaronem, chrupiącą grzanką czosnkową lub świeżą bagietką, którą fantastycznie możesz zanurzać w pysznym, maślano-czosnkowym sosie. To danie, które zachwyci każdego miłośnika czosnku, łącząc elegancję podania i minimalizm przygotowania.
Lekki deserek składający się z twarogu z dodatkiem maku, śmietanki oraz pure...
Odsłon: 13
Dynia to wspaniałe warzywo, które możemy przygotować zarówno na słono jak i s...
Odsłon: 23
Feta w chrupiącym cieście to prawdziwa grecka rozkosz. Spotkasz ją w każdej t...
Odsłon: 2546
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 260
Lekki deserek składający się z twarogu z dodatkiem maku, śmietanki oraz pure...
Odsłon: 13
Dynia to wspaniałe warzywo, które możemy przygotować zarówno na słono jak i s...
Odsłon: 23
Feta w chrupiącym cieście to prawdziwa grecka rozkosz. Spotkasz ją w każdej t...
Odsłon: 2546
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 260
Składniki
Krewetki opłucz (mrożone uprzednio rozmroź), osusz ręcznikiem papierowym i włóż do dużej miski. Dopraw solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Wymieszaj i odstaw.
Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki masła i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj posiekaną szalotkę i smaż, aż zacznie błyszczeć i mięknąć (1-2 minuty). Następnie włóż krewetki, ale tylko tyle, ile zmieści się na jedną warstwę w patelni. Za pomocą szczypiec lub szerokiej szpatułki przewróć krewetki na drugą stronę po około minucie. Wlej na patelnię wino i dodaj drobno posiekany czosnek. Trzymaj na ogniu, aż krewetki przestaną być przezroczyste, a wino zredukuje się o połowę, czyli jeszcze 2-3 minuty.
Jeśli nie wszystkie krewetki zmieściły się na patelni, zdejmij usmażone na talerz i powtórz czynność z surowymi. Na koniec wszystkie krewetki włóż razem na jedną patelnię, dodaj pozostałą łyżkę masła, zetrzyj skórkę z cytryny bezpośrednio nad patelnią, a z jednej połówki owocu wyciśnij sok. Drugą połówkę cytryny przekrój na ćwiartki lub ósemki i zostaw do dekoracji. Na koniec dodaj rozmaryn i ostatni raz wymieszaj.
Krewetki z czosnkiem podawaj natychmiast po usmażeniu. Polej je powstałym sosem, posyp natką pietruszki i ułóż cząstki cytryn. Serwuj ze świeżym pieczywem, makaronem lub ryżem.