Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety zawsze świetnie się sprawdzą, czy to na obiad, czy na imprezę. Dziś mam dla Was przepis na krokiety ze szpinakiem i serem, a raczej dwoma rodzajami sera. Użyłam sera feta i żółtego sera mozzarella. Szpinak i ser feta to dla mnie idealne połączenie, uwielbiam... Ser żółty dodany do farszu, nadaje mu fajnej aksamitnej konsystencji. Krokiety zawinęłam w inny sposób niż tradycyjny. Zawijam tak krokiety już od jakiegoś czasu i jest to bardzo wygodne. Można je pokroić na dowolną wielkość.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 235
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 235
Składniki
Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wodę gazowaną, dodać cukier i sól. Wymieszać trzepaczką. Wsypać mąkę i wlać olej. Ponownie wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek. Można to zrobić mikserem, ale ja zawsze do naleśników używam trzepaczki. Ciasto na naleśniki odstawić na 15 minut żeby odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać patelnię z kilkoma kroplami oleju. Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, chochelką nalewać ciasto tak żeby pokryło dno patelni. Smażyć z obu stron na średnim gazie cienkie naleśniki. Wyszło mi 9 sztuk.
Masło roztopić na patelni, wrzucić szpinak. Najpierw połowę, a jak zmniejszy objętość to dołożyć resztę. Smażyć, aż zwiędnie. Następnie wyłączyć gaz i zostawić do wystudzenia. Kiedy ostygnie, drobno go pokroić. Przełożyć do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokruszony ser feta i ser żółty utarty na tarce. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Na desce ułożyć 3 naleśniki, tak żeby nachodziły na siebie. Następnie wyłożyć 1/3 farszu i zawinąć jak roladę. Pokroić na mniejsze kawałki. Tak samo zawinąć resztę naleśników.
U mnie wyszło 6 niedużych krokietów z jednej rolady. W misce wymieszać widelcem jajka, przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Krokiety obtaczać w mące, jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.