Pyszne kulebiaki drożdżowo kruche z kapustą i grzybami
Kulebiaki z kapustą i grzybami
Składniki
- mąka pszenna 1 kg
- masło 250 gram
- cukier 1 lyzka
- śmietana 1 szklanka
- mleko 0,5 szklanki
- sól 1 łyżka
- drożdże suche 70 gram
- 3 jajka
- 1,5 kg kapusty
- 3 cebule
- grzyby suchowe/pieczarki
- pieprz/ sól do smaku
Składniki
- mąka pszenna 1 kg
- masło 250 gram
- cukier 1 lyzka
- śmietana 1 szklanka
- mleko 0,5 szklanki
- sól 1 łyżka
- drożdże suche 70 gram
- 3 jajka
- 1,5 kg kapusty
- 3 cebule
- grzyby suchowe/pieczarki
- pieprz/ sól do smaku

Etapy przygotowania
Drożdże połączyć z cukrem i mlekiem. Odstawić. Z pozostałych składników (mąki, jajek, łyżeczka soli, śmietana, masło )zarobić ciasto, dodając rozpuszczone drożdże. Ciasto dobrze wyrobić - ma być luźne jak na pierogi.

Kroimy kapustę i przerzucamy do garnka. Dolewamy wody i gotujemy. Kroimy grzyby, gotujemy. Dodaje grzyby do kapusty. Odciskam i jeszcze chwilę gotuje by odparować farsz z wody.

Wałkuje ciasto i wycinam prostokąt. Wykładam kapustę i zwijam ciasto. Kroje na mniejsze kulebiaki.

Piekę w 180 C na ok 20 minut.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- mąka pszenna 1 kg
- masło 250 gram
- cukier 1 lyzka
- śmietana 1 szklanka
- mleko 0,5 szklanki
- sól 1 łyżka
- drożdże suche 70 gram
- 3 jajka
- 1,5 kg kapusty
- 3 cebule
- grzyby suchowe/pieczarki
- pieprz/ sól do smaku
Drożdże połączyć z cukrem i mlekiem. Odstawić. Z pozostałych składników (mąki, jajek, łyżeczka soli, śmietana, masło )zarobić ciasto, dodając rozpuszczone drożdże. Ciasto dobrze wyrobić - ma być luźne jak na pierogi.
Kroimy kapustę i przerzucamy do garnka. Dolewamy wody i gotujemy. Kroimy grzyby, gotujemy. Dodaje grzyby do kapusty. Odciskam i jeszcze chwilę gotuje by odparować farsz z wody.
Wałkuje ciasto i wycinam prostokąt. Wykładam kapustę i zwijam ciasto. Kroje na mniejsze kulebiaki.
Piekę w 180 C na ok 20 minut.