Do góry

Przekąski Przepis na:

Kulki rybne w zalewie octowo-pomidorowej

Kulki rybne w zalewie octowo-pomidorowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 637

Dodano:

Odsłon: 1077

Dla miłośników rybek polecam kulki rybne w zalewie octowo-pomidorowej, u mnie były z dorsza, ale równie dobrze mogą być z mintaja, miruny lub innej rybki.

Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza (lub innej ryby)
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz i sos sojowy do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • 1500 ml wody
  • 200 ml octu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 50 ml przecieru pomidorowego
  • kilka listków laurowych i ziela angielskiego
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kulki rybne w zalewie octowo-pomidorowej

Przygotowanie

  1. Rybę umyć, osuszyć i zmielić na maszynce na grubych oczkach razem z jedną cebulą. Dodać pozostałe składniki (jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, sok z połowy cytryny, sól, pieprz i sos sojowy do smaku) i dokładnie wymieszać. Ręce delikatnie zmoczyć wodą i formować niewielkie kulki, które następnie panierujemy w bułce tartej. Gotowe kulki smażymy na oleju i przekładamy do naczynia, w którym będą się marynować.

  2. Następnie zrobić zalewę. Zagotować wodę, dodać ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i chwilę gotować. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać do niej przecier pomidorowy i chwilę smażyć. Na koniec wlać na patelnię zalewę octową, wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Letnią zalewą zalać kulki rybne i odłożyć na noc do lodówki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń