Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak w galarecie

Kurczak w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 456 Ocena: 4230

Dodano:

Odsłon: 5601

Nie lubię galaretki na wieprzowych nóżkach tylko delikatną - drobiową.

Składniki

  • 5 udek drobiowych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki zielonego groszku
  • Natka pietruszki
  • 3 kulki ziela
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • żelatyna
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy podlaskiej do drobiu
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak w galarecie

Przygotowanie

  1. Udka ugotować. Obrać z kości i skóry. Ostudzić.
    Wywar przelać przez sito. Zachować marchewkę i pietruszkę. Dodać przeciśnięty czosnek. Doprawić do smaku.
    Odmierzyć ilość wywaru by wiedzieć ile żelatyny użyć.
    Na 1 litr wywaru - daję 2,5 do 3 łyżek żelatyny.
    Na dnie formy rozkładam listki pietruszki, niewiele drobno pokrojonej marchewki i groszek. Na to wykłam część grubo pokrojonego mięsa i zalewam małą ilością wywaru. Odstawiam na pół godziny do lodówki by masa stężała. Wykładam groszek z kukurydzą i resztę mięsa. Całość zalewam pozostałym wywarem. Odstawiam do stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Adrian-Horosz 17 kwietnia Strasznie chaotycznie opisany przepis.
Z czego zachować nieugotowaną marchewkę i pietruszkę?
Do czego dodać czosnek?
Dalej nie wymieniam bo szkoda czasu.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń