Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak w galarecie

Kurczak w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 186

Dodano:

Odsłon: 11456

Szybkie , smaczne, dietetyczne

Składniki

  • piersi z kurczaka, 2 sztuki
  • marchewka, 1 sztuka
  • pietruszka, 1sztuka
  • listki laurowe, 2 sztuki/małe listki
  • ziarenka pieprzu, 3 sztuki/ziarenka
  • ziele angielskie, 3 sztuki /ziarenka
  • żelatyna, 7 łyżeczek
  • groszek konserwowy, 2 łyżki
  • papryka konserwowa, 1 strąk
  • sok z cytryny, 1 sztuka
  • vegeta , sól, według upodobania
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak w galarecie

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka umyć , marchewkę i pietruszkę obrać , opłukać .

  2. Mięso i warzywa zalać wodą w rondlu (powinno jej być nieco więcej niż litr )dodać przyprawy i gotować 20 minut .Przyprawić do smaku vegetą.

  3. Wywar przecedzić ( powinno pozostać litr płynu ) i rozpuścić w nim żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać sok z cytryny i sól.

  4. Do ośmiu filiżanek wlać trochę wywaru , włożyć groszek konserwowy i posiekaną natkę pietruszki , odstawić w chłodne miejsce .

  5. Gdy galaretka trochę stężeje , włozyć do filiżanek mięso pokrojone w niewielkie kawałki , plasterki marchewki,pietruszki i papryki.

  6. Zalać resztą wywaru i pozostawić do zastygnięcia. Po wystygnięciu wyłożyć z filiżanek na półmisek wyłożony sałatą . SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń