Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantny kurczak doskonały do sałatek lub jako danie główne. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Pierś z kurczaka pokrój na kawałki dowolnej wielkości. Możesz wykorzystać również udka lub skrzydełka. Włóż je do miski i posyp przyprawami do marynaty. Wymieszaj tak, aby przyprawy obtoczyły wszystkie kawałki. Odłóż mięso do zamarynowania (im dłużej tym lepiej, minimum na godzinę).
W misce przygotuj ciasto - połącz jajko z mlekiem, dodaj przyprawy, mąkę i dokładnie wymieszaj. Do miski włóż kurczaka i zamieszaj, tak aby ciasto pokryło wszystkie kawałki. Następnie przełóż kawałki do miski z mąką i, potrząsając naczyniem, obtocz w niej całego kurczaka. Teraz wystarczy smażyć go na głębokim tłuszczu, tak aby panierka się zarumieniła. Olej powinien być nie za gorący, ponieważ wtedy panierka się spali, a kurczak będzie surowy dlatego polecam wypróbować temperaturę na jednym kawałku.