Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak w puszystym cieście naleśnikowym

Kurczak w puszystym cieście naleśnikowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 168

Dodano:

Odsłon: 9552

Pikantny kurczak doskonały do sałatek lub jako danie główne. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Składniki

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Duże jajko
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka do ciasta + 1 szklanka do panierki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki do ciasta + 1 łyżeczka (do marynaty)
  • Pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki do ciasta + 1/2 łyżeczki (do marynaty)
  • Zioła włoskie - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany - 1 łyżeczka (do marynaty)
  • Sos sojowy - 1 łyżka (do marynaty)
  • Skrobia kukurydziana - 3 łyżki
  • Olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka pokrój na kawałki dowolnej wielkości. Możesz wykorzystać również udka lub skrzydełka. Włóż je do miski i posyp przyprawami do marynaty. Wymieszaj tak, aby przyprawy obtoczyły wszystkie kawałki. Odłóż mięso do zamarynowania (im dłużej tym lepiej, minimum na godzinę).

  2. W misce przygotuj ciasto - połącz jajko z mlekiem, dodaj przyprawy, mąkę i dokładnie wymieszaj. Do miski włóż kurczaka i zamieszaj, tak aby ciasto pokryło wszystkie kawałki. Następnie przełóż kawałki do miski z mąką i, potrząsając naczyniem, obtocz w niej całego kurczaka. Teraz wystarczy smażyć go na głębokim tłuszczu, tak aby panierka się zarumieniła. Olej powinien być nie za gorący, ponieważ wtedy panierka się spali, a kurczak będzie surowy dlatego polecam wypróbować temperaturę na jednym kawałku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń