Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki to wyjątkowo smaczne grzyby, delikatne o lekko pieprzowej nucie, doskonale komponują się z różnymi dodatkami: kluskami, makaronami, mięsem czy ziemniakami. Dzisiaj proponujemy proste danie, czyli kurki z boczkiem. Przepyszna przekąska bardzo łatwa do przyrządzenia. Takie danie można podać z chlebem lub jako dodatek do mięsa.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 64
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 115
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 41
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 64
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 115
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 41
Składniki
Najpierw dokładnie oczyszczamy kurki. Najlepiej zrobić to bez użycia wody, usuwając zabrudzenia tylko pędzelkiem i nożykiem, ale jest to sposób bardzo pracochłonny i niezbyt dokładny. Jeśli grzyby są mocno zabrudzone, polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować trik z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i szybko odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie. Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, większe rozdzielamy na pół.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i doprowadzamy ją do zeszklenia.
Na zeszkloną cebulę dajemy ząbek czosnku oraz kurki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem.
Proste danie -kurki z boczkiem gotowe!