Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki to wyjątkowo smaczne grzyby, delikatne o lekko pieprzowej nucie, doskonale komponują się z różnymi dodatkami: kluskami, makaronami, mięsem czy ziemniakami. Dzisiaj proponujemy proste danie, czyli kurki z boczkiem. Przepyszna przekąska bardzo łatwa do przyrządzenia. Takie danie można podać z chlebem lub jako dodatek do mięsa.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1401
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 50
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1339
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 249
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1401
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 50
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1339
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 249
Składniki
Najpierw dokładnie oczyszczamy kurki. Najlepiej zrobić to bez użycia wody, usuwając zabrudzenia tylko pędzelkiem i nożykiem, ale jest to sposób bardzo pracochłonny i niezbyt dokładny. Jeśli grzyby są mocno zabrudzone, polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować trik z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i szybko odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie. Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, większe rozdzielamy na pół.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i doprowadzamy ją do zeszklenia.
Na zeszkloną cebulę dajemy ząbek czosnku oraz kurki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem.
Proste danie -kurki z boczkiem gotowe!