Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa wigilijna z regionów wschodnich, Lubelszczyzna, Podkarpacie.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 78
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2634
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 792
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1564
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14173
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 78
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2634
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 792
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1564
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14173
Składniki
Pszenicę moczymy, gotujemy około godziny, zmieniając dwa razy wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czym mielimy 3-4 razy. Rozcieramy z podgrzanym miodem. Bakalie, orzechy , migdały, (figi, daktyle-opcjonalnie) siekamy. Rodzynki moczymy w rumie. Łączymy mak z wszystkimi bakaliami oraz osączoną pszenicą, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kutia im starsza, tym lepsza.