Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna i chrupiącą skórka zawsze świetnie smakuje czy to na kurczaku czy na kaczce. U mnie drób gości w pierwsze Święto.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30815
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3583
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3071
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1097
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30815
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3583
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3071
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1097
Składniki
Perlice opłukałam, tuszka miała związane nogi i zawinięte pod skórę i tak to zostawiłam. Dałam ją do gara, dodałam wszystkie przyprawy i płyny- resztę uzupełniłam wodę aby prawie była zakryta. Po jakimś czasie gotowania sprawdziłam słoność. Nie miałam pomarańczy więc użyłam dwóch mandarynek. Pomarańcze trzeba byłoby cienko obrać, i zdjąć białą warstwę. Do gotowania używa się tylko skórki i miąższu. Gotowałam godzinę, zostawiłam ją do następnego dnia w wywarze.
Następnego dnia ułożyłam ptaszka w naczyniu do zapiekania na plastrach ananasa z puszki. Wstawiłam do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach. Miód rozrobiłam częścią wywaru., posłuży do lakierowania, trzy- czterokrotnie w czasie pieczenia. skórka pięknie zbrazowieje. Wywaru używa się potem do gotowania ryżu. Uwaga na zbyt szybkie zbrązowienie- tuszka będzie wewnątrz chłodna. Jeśli jest takie ryzyko, można ją przykryć kawałkiem papieru do pieczenia.
Można podawać na ciepło i zimno.
Smacznego :)