Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fenomenalne danie na imprezę jak i na co dzień - nie znam osoby której by nie zasmakowały. Podawane z sosem czosnkowym, tatarskim czy chrzanowych smakują obłędnie.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 253
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 35
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 56
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 122
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17000
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 348
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 253
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 35
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 56
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 122
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17000
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 348
Składniki
Boczek (surowy - wędzony) kroję w kostkę i podsmażam. Następnie na rozgrzanej niewielkiej ilości oliwy z oliwek (1 łyżka stołowa) szklę cebulę wcześniej pokrojoną w kosteczkę wraz z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i dorzucam pieczarki również pokrojone w kostkę. Przyprawiam małą ilością soli i pieprzem według uznania. Warzywa duszę pod przykryciem kilka minut, kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość odkrywam i odparowuję. Tak przygotowane składniki przekładam do miski i mieszam.
Ziemniaki myję i gotuję (w całości) w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pilnujcie żeby się nie rozgotowały, lepiej wcześniej odlać niż rozgotować. Po ugotowaniu, odcedzeniu i lekkim ostygnięciu rozkrajam ziemniaki na pół i wydrążam środek robiąc łódeczki.
Większą część wydrążonych ziemniaków dodaję do farszu i mieszam, ilość ziemniaków dodanych do farszu zależy od konsystencji - powinien być zwarty, aby łatwo nakładało się go łyżką.
Wydrążone ziemniaki posypuję przyprawą do ziemniaków i nakładam do nich dość sporo farszu. Tak przygotowane ziemniaki układam w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i posypuję startym żółtym serem. Wkładam do piekarnika nastawionego na 180 stopni i zapiekam jakieś 10-15 minut do roztopienia się sera.
Rada: Jeśli ziemniaki będę za krótko gotowane i środek nie będzie chciał się łatwo wydrążyć, można pomóc sobie nożem i powykrawać. W takim przypadku należy zawinąć je w folię aluminiową i wydłużyć czas zapiekania sprawdzając widelcem czy miękkość jest odpowiednia.