Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fenomenalne danie na imprezę jak i na co dzień - nie znam osoby której by nie zasmakowały. Podawane z sosem czosnkowym, tatarskim czy chrzanowych smakują obłędnie.
Boczek (surowy - wędzony) kroję w kostkę i podsmażam.
Następnie na rozgrzanej niewielkiej ilości oliwy z oliwek (1 łyżka stołowa) szklę cebulę wcześniej pokrojoną w kosteczkę wraz z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i dorzucam pieczarki również pokrojone w kostkę. Przyprawiam małą ilością soli i pieprzem według uznania.
Warzywa duszę pod przykryciem kilka minut, kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość odkrywam i odparowuję.
Tak przygotowane składniki przekładam do miski i mieszam.
Ziemniaki myję i gotuję (w całości) w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Pilnujcie żeby się nie rozgotowały, lepiej wcześniej odlać niż rozgotować.
Po ugotowaniu, odcedzeniu i lekkim ostygnięciu rozkrajam ziemniaki na pół i wydrążam środek robiąc łódeczki.
Większą część wydrążonych ziemniaków dodaję do farszu i mieszam, ilość ziemniaków dodanych do farszu zależy od konsystencji - powinien być zwarty, aby łatwo nakładało się go łyżką.
Wydrążone ziemniaki posypuję przyprawą do ziemniaków i nakładam do nich dość sporo farszu.
Tak przygotowane ziemniaki układam w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i posypuję startym żółtym serem.
Wkładam do piekarnika nastawionego na 180 stopni i zapiekam jakieś 10-15 minut do roztopienia się sera.
Rada:
Jeśli ziemniaki będę za krótko gotowane i środek nie będzie chciał się łatwo wydrążyć, można pomóc sobie nożem i powykrawać.
W takim przypadku należy zawinąć je w folię aluminiową i wydłużyć czas zapiekania sprawdzając widelcem czy miękkość jest odpowiednia.
Mam dla Was pyszną propozycję na przekąskę lub kolację. Cudowne drożdżowe łód...
Odsłon: 10607
Cukinia wypełniona pysznym farszem idealna na letnie dni ;-)
Odsłon: 1229
Pieczone ziemniaki z serem i boczkiem to idealna przekąską na imprezę. Jest n...
Odsłon: 6744
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie z grilla - steki (kotlety) z mielonej...
Odsłon: 76
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 295
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 6187
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie z grilla - steki (kotlety) z mielonej...
Odsłon: 76
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 295
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 6187
Składniki
Boczek (surowy - wędzony) kroję w kostkę i podsmażam. Następnie na rozgrzanej niewielkiej ilości oliwy z oliwek (1 łyżka stołowa) szklę cebulę wcześniej pokrojoną w kosteczkę wraz z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i dorzucam pieczarki również pokrojone w kostkę. Przyprawiam małą ilością soli i pieprzem według uznania. Warzywa duszę pod przykryciem kilka minut, kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość odkrywam i odparowuję. Tak przygotowane składniki przekładam do miski i mieszam.
Ziemniaki myję i gotuję (w całości) w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pilnujcie żeby się nie rozgotowały, lepiej wcześniej odlać niż rozgotować. Po ugotowaniu, odcedzeniu i lekkim ostygnięciu rozkrajam ziemniaki na pół i wydrążam środek robiąc łódeczki.
Większą część wydrążonych ziemniaków dodaję do farszu i mieszam, ilość ziemniaków dodanych do farszu zależy od konsystencji - powinien być zwarty, aby łatwo nakładało się go łyżką.
Wydrążone ziemniaki posypuję przyprawą do ziemniaków i nakładam do nich dość sporo farszu. Tak przygotowane ziemniaki układam w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i posypuję startym żółtym serem. Wkładam do piekarnika nastawionego na 180 stopni i zapiekam jakieś 10-15 minut do roztopienia się sera.
Rada: Jeśli ziemniaki będę za krótko gotowane i środek nie będzie chciał się łatwo wydrążyć, można pomóc sobie nożem i powykrawać. W takim przypadku należy zawinąć je w folię aluminiową i wydłużyć czas zapiekania sprawdzając widelcem czy miękkość jest odpowiednia.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Wieprzowina nadziewana wątróbka.
Przekąski
Carpaccio z buraka
Przekąski
Bób prażony
Przekąski
Chleb do odrywania
Wieprzowina nadziewana wątróbka.
Polecam bardzo smaczną pieczeń wieprzową nadzianą wątróbką drobiową. Taka wie...
Odsłon: 46
Carpaccio z buraka
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 139