Kwintesencja smaku pieczonego kurczaka na Święta!
Luzowany kurczak z nadzionkiem
Składniki
- Kurczak
- wątróbka drobiowa 4 szt
- Bułka tarta 4 łyżki
- Rodzynki garść
- Natka pietruszki
- sól i pieprz- sól- 1 łyżeczka na każde 0,5 kg farszu
- do kurczaka: sól, chili, zioła prowansalskie
- Smalec lub masło
- Liść laurowy 10 szt
- nić
- Jajo kurze
Składniki
- Kurczak
- wątróbka drobiowa 4 szt
- Bułka tarta 4 łyżki
- Rodzynki garść
- Natka pietruszki
- sól i pieprz- sól- 1 łyżeczka na każde 0,5 kg farszu
- do kurczaka: sól, chili, zioła prowansalskie
- Smalec lub masło
- Liść laurowy 10 szt
- nić
- Jajo kurze

Etapy przygotowania
Wyluzowałam kurczaka, najłatwiej się to robi gdy się przetnie skórę wzdłuż na plecach ale jest więcej szycia. Wyjęłam też kości z udek, skrzydełka zastawiłam- lotki odcięłam. Korpus wykorzystałam jako bazę galarety do innego dania. Mięso od wewnątrz natarłam solą i pieprzem.

Posiekałam wątróbki, użyłam też polędwiczek piersi. Dodałam namoczone we wrzątku rodzynki i namoczoną bułkę tartą. Jeszcze natka i sól i pieprz. Powinnam była dodać jajo i więcej bułki, bo farsz był zbyt sypki.

Zszyłam "frankensteina" zostawiając otwór, włożyłam farsz i zaszyłam. Udka wywinęłam do wewnątrz. Później uwaga na sznurek!

Tuszkę obsypałam przyprawami i ułożyłam w brytfance wysmarowanej smalcem. Dodałam liście laurowe. Zostało mi też trochę rodzynek wiec dałam je pod spód. Piekłam około 1,15-1,30 w 180 C, najpierw przykryłam całość arkuszem papieru do pieczenia.

Gotowe, rozpływa się w ustach!

Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (50)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 355
Ostatnio komentowane przepisy
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 355



Składniki
- Kurczak
- wątróbka drobiowa 4 szt
- Bułka tarta 4 łyżki
- Rodzynki garść
- Natka pietruszki
- sól i pieprz- sól- 1 łyżeczka na każde 0,5 kg farszu
- do kurczaka: sól, chili, zioła prowansalskie
- Smalec lub masło
- Liść laurowy 10 szt
- nić
- Jajo kurze
Wyluzowałam kurczaka, najłatwiej się to robi gdy się przetnie skórę wzdłuż na plecach ale jest więcej szycia. Wyjęłam też kości z udek, skrzydełka zastawiłam- lotki odcięłam. Korpus wykorzystałam jako bazę galarety do innego dania. Mięso od wewnątrz natarłam solą i pieprzem.
Posiekałam wątróbki, użyłam też polędwiczek piersi. Dodałam namoczone we wrzątku rodzynki i namoczoną bułkę tartą. Jeszcze natka i sól i pieprz. Powinnam była dodać jajo i więcej bułki, bo farsz był zbyt sypki.
Zszyłam "frankensteina" zostawiając otwór, włożyłam farsz i zaszyłam. Udka wywinęłam do wewnątrz. Później uwaga na sznurek!
Tuszkę obsypałam przyprawami i ułożyłam w brytfance wysmarowanej smalcem. Dodałam liście laurowe. Zostało mi też trochę rodzynek wiec dałam je pod spód. Piekłam około 1,15-1,30 w 180 C, najpierw przykryłam całość arkuszem papieru do pieczenia.
Gotowe, rozpływa się w ustach!
Smacznego :)
Z rodzynkami! Juz mi smakuje, uwielbiam takie polaczenia.
Dzięki za przepis. Przyda się nie tylko na Wielkanoc.
Mów mi więcej ;p Pyszne żarełko i dobrze, że to nie z kaczki :D
Cudowny kurczaczek,do tego nadziewany ,moje smaki. Ja nigdy nie luzuję mięsa,u nas lubimy kostki obgryzać hihi:)
Tak bym zjadł takiego nadziewanego , a ja zawsze idę na łatwiznę. Przyprawy i do piekarnika. Kobiety kucharki są jednak bardziej cierpliwe:-)