Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z podanego przepisu wyszło 18 małych calzonek, oraz 1/4 ciasta została. Farsz można modyfikować według swoich ulubionych składników. Polecam, są bardzo smaczne i idealnie nadają się na małe party, imprezkę :)
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7241
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2690
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20203
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 583
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 816
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7241
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2690
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20203
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 583
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 816
Składniki
przepis na ciasto do calzonek: składniki: 40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych mąka poznańska typ 500 - 4 szklanki 6 łyżeczek cukru płaska łyżeczka soli 8 łyżek oleju 1 szklanka ciepłego mleka wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
składniki na farsz: parówka gruba 1 szt ser mozzarella 125 gram ser radamer starty 3 łyżki sos pieczarkowy z warzywami 250 ml natka pietruszki koper wykonanie farszu: Parówkę bez skórki, ser mozzarella,natkę pietruszki i koper kroimy bardzo drobno. Wszystkie składniki drobno pokrojone dodajemy do sosu pieczarkowego, dodajemy również 3 łyżki startego sera radamer. Wszystko mieszamy.
wykonanie calzonek: Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy, wałkujemy z ciasta cienkie placki. Maszynką do zlepiania dużych pierogów wycinamy kółka z placka ciasta.
Kładziemy cienki placek na maszynkę do zlepiania pierogów.
Nakładamy farsz.
Zlepiamy maszynką duże pierogi.
Gotowy zlepiony calzonek.
Zlepione mini calzonki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Smarujemy wszystkie rozbełtanym jajkiem.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawiamy blachę z ułożonymi calzonkami do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Do pięknego zarumienienia się calzonek.
Po upieczeniu zsuwamy z papierem na kratkę i studzimy.
Smacznego!!!