Do góry

Przekąski Przepis na:

Małe calzonki.

Małe calzonki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1423 Ocena: 18415

Dodano:

Odsłon: 1174

Z podanego przepisu wyszło 18 małych calzonek, oraz 1/4 ciasta została. Farsz można modyfikować według swoich ulubionych składników. Polecam, są bardzo smaczne i idealnie nadają się na małe party, imprezkę :)

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. przepis na ciasto do calzonek:

    składniki:

    40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
    mąka poznańska typ 500 - 4 szklanki
    6 łyżeczek cukru
    płaska łyżeczka soli
    8 łyżek oleju
    1 szklanka ciepłego mleka

    wykonanie ciasta:

    Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

  2. składniki na farsz:

    parówka gruba 1 szt
    ser mozzarella 125 gram
    ser radamer starty 3 łyżki
    sos pieczarkowy z warzywami 250 ml
    natka pietruszki
    koper

    wykonanie farszu:

    Parówkę bez skórki, ser mozzarella,natkę pietruszki i koper kroimy bardzo drobno. Wszystkie składniki drobno pokrojone dodajemy do sosu pieczarkowego, dodajemy również 3 łyżki startego sera radamer. Wszystko mieszamy.

  3. wykonanie calzonek:

    Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy, wałkujemy z ciasta cienkie placki. Maszynką do zlepiania dużych pierogów wycinamy kółka z placka ciasta.

  4. Kładziemy cienki placek na maszynkę do zlepiania pierogów.

  5. Nakładamy farsz.

  6. Zlepiamy maszynką duże pierogi.

  7. Gotowy zlepiony calzonek.

  8. Zlepione mini calzonki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

  9. Smarujemy wszystkie rozbełtanym jajkiem.

  10. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawiamy blachę z ułożonymi calzonkami do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

  11. Do pięknego zarumienienia się calzonek.

  12. Po upieczeniu zsuwamy z papierem na kratkę i studzimy.

  13. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń