Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231632
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4901
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36074
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1333
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231632
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4901
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36074
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1333
        
        
                Składniki
Sodę zalewamy octem i odstawiamy aby się spieniło (ocet można zastąpić spirytusem, a dodajemy aby oponki podczas smażenia nie nabierały dużo tłuszczu) . Mąkę wysypujemy na stolnicę dodajemy pastę waniliową (można użyć również cukru wanilinowego jak nie mamy pasty), następnie dodajemy żółtka, jogurt grecki oraz sodę z octem. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy, na grubość ok 1/2 cm i wycinamy krążki o średnicy ok 2-3 cm. Olej nagrzewamy do temperatury ok 170 stopni i smażymy ok 2 minuty z każdej strony na złotu kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.