Do góry

Przekąski Przepis na:

Marchewkowo-dyniowe cebularze

Marchewkowo-dyniowe cebularze

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 391

Dodano:

Odsłon: 163

Do ciasta dodałam pure z marchewki i dyni oraz startą na tarce marchewkę, przyprawę bałkańską i siemię lniane. Cebularze były przepyszne.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • drożdże świeże 2 dag
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • woda ciepła 150 ml
  • puree z dyni 100 ml
  • puree z marchewki 100 ml
  • marchewka średnia 1 szt
  • siemię lniane 2 łyżki
  • przyprawa bałkańska 1 łyżeczka
  • Pozostałe produkty
  • cebula duża 3 szt
  • olej 2 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • ser żółty starty 15 dag
  • mleko 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą i 1 łyżką mąki, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut

  2. . Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, oliwę, pure z marchewki i dyni, wyrabiać około 5 minut.

  3. Następnie wsypać przyprawę bałkańską, startą marchewkę i siemię lniane, wyrabiać jeszcze około 5 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, przerobić, rozwałkować i wyciąć krążki o dowolnej wielkości.

    Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką, pozostawić na 10 minut.

  5. Na rozgrzanym oleju i maśle zeszklić pokrojoną cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, ostudzić.

  6. Gdy krążki z ciasta wyrosną dnem kubeczka zrobić wgłębienia. Brzegi ciasta posmarować mlekiem.

  7. Włożyć porcję cebuli, posypać startym żółtym serem.

  8. Blaszkę z cebularzami wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec na złoty kolor, około 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń