Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowana grillowana cukinia, najlepsza na świecie przekąska, powstaje u nas zawsze w szczycie owocowania cukinii. Oczywiście, poza szczytem też ją robię, ale gdy mamy wysyp cukinii – to już zawsze. To niemal niezbędny element lata. Bez niej lato jest nieważne, bez marynowanej cukinii byłoby tak, jakby lata nie było wcale.
Wszyscy fani ostrości powinni być zachwyceni. Cukinia marynowana na ostro to...
Odsłon: 27209
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...
Odsłon: 37692
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 9889
Polecam pyszne , szybkie danie. Połączenie ryżu z warzywami do tego podsmażon...
Odsłon: 959
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...
Odsłon: 37692
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 9889
Polecam pyszne , szybkie danie. Połączenie ryżu z warzywami do tego podsmażon...
Odsłon: 959
Składniki
Cukinie umyj, osusz i pokrój w plasterki grubości około 1 cm.
Rozgrzej patelnię grillową, delikatnie zwilż ją oliwą do smażenia. Podsmażaj na niej plasterki cukinii z obu stron na rumiano.
Usmażone plastry układaj na dużym talerzu i od razu posypuj tymiankiem i solą (cukinia potrzebuje więcej soli, niż “odrobinę”, aby była smaczna). Pozostaw do wystudzenia.
Przygotuj marynatę. Do słoika wlej oliwę i oba rodzaje octu, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz trochę pieprzu.
Wstrząsaj zakręconym słoikiem jak shakerem, aż składniki połączą się i stworzą emulsję.
Zimne plasterki cukinii układaj w głębszej misce, każdy z nich polewaj odrobiną marynaty. Na nich ułóż kolejną warstwę i kolejną, aż do wyczerpania składników.
Naczynie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na półtorej doby.
Wyjmij z lodówki na godzinę przed podaniem, ponieważ marynowana cukinia zyskuje w pełni swój aromat dopiero w temperaturze pokojowej. Tuż przed podaniem na stół możesz posypać przekąskę posiekaną natką pietruszki lub innej zieleniny – estragonu, krwawnika, podagrycznika, babki, bluszczyku kurdybanka – co tam wpadnie Ci w ręce. Najlepiej podawaj z pieczywem. Smacznego!
Przepisy Przekąski
Przekąski
Jajka faszerowane
Przekąski
Pasztet z karpia.
Przekąski
Roladki (rollsy) z naleśników ze szpinakiem i pstrągiem
Przekąski
Marmurkowe jajka
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane super przekąska na każdą imprezę lub spotkanie rodzinne. Sz...
Odsłon: 335
Pasztet z karpia.
Pasztet z mięsa ryby- karpia
Odsłon: 59