Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowana grillowana cukinia, najlepsza na świecie przekąska, powstaje u nas zawsze w szczycie owocowania cukinii. Oczywiście, poza szczytem też ją robię, ale gdy mamy wysyp cukinii – to już zawsze. To niemal niezbędny element lata. Bez niej lato jest nieważne, bez marynowanej cukinii byłoby tak, jakby lata nie było wcale.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1277
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1277
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
Cukinie umyj, osusz i pokrój w plasterki grubości około 1 cm.
Rozgrzej patelnię grillową, delikatnie zwilż ją oliwą do smażenia. Podsmażaj na niej plasterki cukinii z obu stron na rumiano.
Usmażone plastry układaj na dużym talerzu i od razu posypuj tymiankiem i solą (cukinia potrzebuje więcej soli, niż “odrobinę”, aby była smaczna). Pozostaw do wystudzenia.
Przygotuj marynatę. Do słoika wlej oliwę i oba rodzaje octu, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz trochę pieprzu.
Wstrząsaj zakręconym słoikiem jak shakerem, aż składniki połączą się i stworzą emulsję.
Zimne plasterki cukinii układaj w głębszej misce, każdy z nich polewaj odrobiną marynaty. Na nich ułóż kolejną warstwę i kolejną, aż do wyczerpania składników.
Naczynie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na półtorej doby.
Wyjmij z lodówki na godzinę przed podaniem, ponieważ marynowana cukinia zyskuje w pełni swój aromat dopiero w temperaturze pokojowej. Tuż przed podaniem na stół możesz posypać przekąskę posiekaną natką pietruszki lub innej zieleniny – estragonu, krwawnika, podagrycznika, babki, bluszczyku kurdybanka – co tam wpadnie Ci w ręce. Najlepiej podawaj z pieczywem. Smacznego!