Do góry

Przekąski Przepis na:

Marynowany łosoś z sosem miodowo-musztardowym

Marynowany łosoś z sosem  miodowo-musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 5295

Dodano:

Odsłon: 324

Marynowany losos wlasnego wyrobu smakuje o wiele lepiej niz kupowany w sklepie. Mój przepis jest eksperymentem, który udal sie za pierwszym razem i z tymi skladnikami bedzie doskonalym daniem na Wigilie i nie tylko. Przepis jest na 8-10 osób, po marynowaniu przechowuje sie jeszcze 2-3 dni w lodówce ( jesli cos zostanie:)

Składniki

  • 1 strona świeżego łososia ze skórą, (800-1000g)
  • 80 g soli
  • 60 g cukru
  • 3 pęczki koperku
  • 30 ziarenek ziela angielskiego
  • 30 ziarenek pieprzu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 organiczna pomarańcza
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymieszac sól z cukrem, ziele angielskie, pieprz i anyz zmaizdzyc w moździerzu. ( nie za drobno)
    Umyc pomarancze, wysuszyc i zetrzec skórke.
    Niezbyt drobno posiekac koperek.

    Lososia umyc, wysuszyc i w razie potrzeby usunąć ości.
    Ulozyc go w podluznej i glebokiej misce wylozonej folia. Wazne jest, aby miska byla gleboka, gdyz podczas marynowania wydziela sie ciecz.
    Posypac lososia mieszanką soli i cukru.

  2. Następnie posypac go zmazdzonymi przyprawami i starta skórka pomaranczowa, a na koniec oblozyc siekanym koprem
    Wierzch przykryc folia i przycisnac ciezkim przedmiotem . odaznikiem, kamieniem itp.
    Wstawic do lodówki na co najmniej 2 dni.

  3. Po wyjeciu wyskrobac koper i przyprawy i podzielic lososia na porcje.

  4. Podawac z sosem musztardowo-miodowym, zurawina albo melonem.

  5. SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY:
    3 łyżki słodkiej musztardy
    2 łyżki średnio ostrej musztardy
    3 łyżki miodu akacjowego
    2 łyżki swieżego siekanego kopru
    sok z cytryny

    Wszystkie skladniki wymieszac i doprawic sokiem z cytryny.


    ŻURAWINA:
    350 g żurawiny
    150 g cukru
    1 organiczna pomarańcza

    Umyc pomarancze, wysuszyc i obrac skórke. Wszystkie skladniki utrzec w robocie na wolnych obrotach przez ok. 30 min.



    MELON: (np. kantalupa)
    Pokroic melona na kawalki i serwowac z lososiem, odrobina miodu i mielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń