Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowany losos wlasnego wyrobu smakuje o wiele lepiej niz kupowany w sklepie. Mój przepis jest eksperymentem, który udal sie za pierwszym razem i z tymi skladnikami bedzie doskonalym daniem na Wigilie i nie tylko. Przepis jest na 8-10 osób, po marynowaniu przechowuje sie jeszcze 2-3 dni w lodówce ( jesli cos zostanie:)
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 109
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 290
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2875
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 109
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 290
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2875
Składniki
Wymieszac sól z cukrem, ziele angielskie, pieprz i anyz zmaizdzyc w moździerzu. ( nie za drobno) Umyc pomarancze, wysuszyc i zetrzec skórke. Niezbyt drobno posiekac koperek. Lososia umyc, wysuszyc i w razie potrzeby usunąć ości. Ulozyc go w podluznej i glebokiej misce wylozonej folia. Wazne jest, aby miska byla gleboka, gdyz podczas marynowania wydziela sie ciecz. Posypac lososia mieszanką soli i cukru.
Następnie posypac go zmazdzonymi przyprawami i starta skórka pomaranczowa, a na koniec oblozyc siekanym koprem Wierzch przykryc folia i przycisnac ciezkim przedmiotem . odaznikiem, kamieniem itp. Wstawic do lodówki na co najmniej 2 dni.
Po wyjeciu wyskrobac koper i przyprawy i podzielic lososia na porcje.
Podawac z sosem musztardowo-miodowym, zurawina albo melonem.
SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY: 3 łyżki słodkiej musztardy 2 łyżki średnio ostrej musztardy 3 łyżki miodu akacjowego 2 łyżki swieżego siekanego kopru sok z cytryny Wszystkie skladniki wymieszac i doprawic sokiem z cytryny. ŻURAWINA: 350 g żurawiny 150 g cukru 1 organiczna pomarańcza Umyc pomarancze, wysuszyc i obrac skórke. Wszystkie skladniki utrzec w robocie na wolnych obrotach przez ok. 30 min. MELON: (np. kantalupa) Pokroic melona na kawalki i serwowac z lososiem, odrobina miodu i mielonym pieprzem.