Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
1 porcja: 470 kcal
Po urlopie zostają wspomnienia nie tylko na zdjęciach :) Słoweńsko-chorwacka...
Odsłon: 171
Najlepszy domowy przepis na solone śledzie. Przygotowanie składników zajmie t...
Odsłon: 132
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 229
Dziś na warsztat trafiła papryka konserwowa po warszawsku, czyli w łagodnej z...
Odsłon: 106
Po urlopie zostają wspomnienia nie tylko na zdjęciach :) Słoweńsko-chorwacka...
Odsłon: 171
Najlepszy domowy przepis na solone śledzie. Przygotowanie składników zajmie t...
Odsłon: 132
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 229
Dziś na warsztat trafiła papryka konserwowa po warszawsku, czyli w łagodnej z...
Odsłon: 106
Składniki
Zrobić blat mazarinowy: utrzeć masło, dodając po kawałku marcepan. Kolejno wbijać jajka. Gdy masa będzie gładka, dodać mąkę. Ciasto rozsmarować na blasze (40 x 60 cm) wyłożonej papierem, piec 20 minut w temp. 180°C. Zrobić kruche ciasto: składniki posiekać nożem i zagnieść. Rozwałkować na cienki placek (40 x 60 cm), piec w temp. 200°C. Marmoladę podgrzać i przetrzeć przez sitko, połową posmarować kruchy spód, nałożyć blat marcepanowy, posmarować resztą marmolady. 2. Przygotowany blat mazarinowy i kruche ciasto pokroić na sześć mniejszych mazurków. Brzegi udekorować masą marcepanową, wyciskaną ze szprycki, obsuszyć i upiec na złoty kolor. 3. Zrobić masę kajmakową: zamknięte puszki z mlekiem włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować 3-4 godziny. Następnie ostrożnie otworzyć. Ciepłym kajmakiem posmarować mazurki. Gdy polewa całkowicie zastygnie, udekorować ciasto według uznania.