Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
1 porcja: 470 kcal
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5630
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 939
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29059
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 76
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5630
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 939
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29059
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 76
Składniki
Zrobić blat mazarinowy: utrzeć masło, dodając po kawałku marcepan. Kolejno wbijać jajka. Gdy masa będzie gładka, dodać mąkę. Ciasto rozsmarować na blasze (40 x 60 cm) wyłożonej papierem, piec 20 minut w temp. 180°C. Zrobić kruche ciasto: składniki posiekać nożem i zagnieść. Rozwałkować na cienki placek (40 x 60 cm), piec w temp. 200°C. Marmoladę podgrzać i przetrzeć przez sitko, połową posmarować kruchy spód, nałożyć blat marcepanowy, posmarować resztą marmolady. 2. Przygotowany blat mazarinowy i kruche ciasto pokroić na sześć mniejszych mazurków. Brzegi udekorować masą marcepanową, wyciskaną ze szprycki, obsuszyć i upiec na złoty kolor. 3. Zrobić masę kajmakową: zamknięte puszki z mlekiem włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować 3-4 godziny. Następnie ostrożnie otworzyć. Ciepłym kajmakiem posmarować mazurki. Gdy polewa całkowicie zastygnie, udekorować ciasto według uznania.