Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
1 porcja: 470 kcal
Przepis dnia
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i chrupiącym boczkiem - pomysł na szy...
Odsłon: 1211
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2292
Maceraty to cenne oleje roślinne z wyciągami z kwiatów, pąków i całych ziół....
Odsłon: 69
Przepis dnia
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i chrupiącym boczkiem - pomysł na szy...
Odsłon: 1211
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2292
Maceraty to cenne oleje roślinne z wyciągami z kwiatów, pąków i całych ziół....
Odsłon: 69
Składniki
Zrobić blat mazarinowy: utrzeć masło, dodając po kawałku marcepan. Kolejno wbijać jajka. Gdy masa będzie gładka, dodać mąkę. Ciasto rozsmarować na blasze (40 x 60 cm) wyłożonej papierem, piec 20 minut w temp. 180°C. Zrobić kruche ciasto: składniki posiekać nożem i zagnieść. Rozwałkować na cienki placek (40 x 60 cm), piec w temp. 200°C. Marmoladę podgrzać i przetrzeć przez sitko, połową posmarować kruchy spód, nałożyć blat marcepanowy, posmarować resztą marmolady. 2. Przygotowany blat mazarinowy i kruche ciasto pokroić na sześć mniejszych mazurków. Brzegi udekorować masą marcepanową, wyciskaną ze szprycki, obsuszyć i upiec na złoty kolor. 3. Zrobić masę kajmakową: zamknięte puszki z mlekiem włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować 3-4 godziny. Następnie ostrożnie otworzyć. Ciepłym kajmakiem posmarować mazurki. Gdy polewa całkowicie zastygnie, udekorować ciasto według uznania.