Do góry

Przekąski Przepis na:

Mielone kotlety z nadzieniem serowo pieczarkowym.

Mielone kotlety z nadzieniem serowo pieczarkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1539 Ocena: 20994

Dodano:

Odsłon: 522

Tradycyjne kotlety mielone z nadzieniem serowo pieczarkowym.

Składniki

  • mięso wieprzowe z łopatki mielone 1,1 kg
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • pieczarki 80 dag
  • żółty ser starty 4-5 łyżek
  • jajka 2 szt.
  • pół szklanki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • tłuszcz do smażenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Mielone kotlety z nadzieniem serowo pieczarkowym.

Przygotowanie

  1. Farsz:

    Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na gorącym tłuszczu do miękkości. Podczas smażenia doprawiamy pieprzami i solą do smaku. Usmażone pieczarki z cebulą studzimy. Do ostudzonych dodajemy starty żółty ser, wszystkie składniki mieszamy.

  2. Faszerowane mielone kotlety:

    Wymyte i osuszone mięso mielimy wraz z cebulą i czosnkiem, zmielone doprawiamy solą i pieprzami do smaku. Z tak przygotowanego mięsa formujemy w miarę równe kotlety rozkładając mięso na dłoni, rozpłaszczamy je, nakładamy farsz i zlepiamy obtaczając w dłoniach.

  3. Uformowane kotlety smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Kotlety możemy podawać na gorąco z ziemniakami i surówką, ale można je także spożywać z chlebem, jak kto lubi.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń