Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielonka z kurczaka, z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, konserwa słoikowa.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4256
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2542
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1802
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11196
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4256
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2542
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1802
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11196
Składniki
Rozdrabnianie: mięso z ćwiartek mielimy przez sitko 8 mm
filet przepuszczamy przez szarpak lub sitko 12 mm
Zmielone mięsa wyrabiamy, podczas wyrabiania dodajemy sos sojowy i stopniowo wszystkie przyprawy. Wyrabiamy do odpowiedniej kleistości mięs.
W między czasie przygotowujemy słoiczki, parzymy je w gorącej wodzie, osuszamy.
Gotowym farszem napełniamy słoiczki, do każdego wlewamy 2-3 łyżki rosołu, zakręcamy dekielki.
Na dno brytfanki kładziemy ściereczkę a na nią ustawiamy słoiczki. Zalewamy gorącą wodą tak żeby dekielki słoiczków były na wierzchu, nie zalane wodą, pasteryzujemy. Pasteryzujemy w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza. Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Każdy sobie sam decyduje ile razy będzie pasteryzować. Ja podałam to jako informację. Jeżeli mamy zamiar szybko zużyć konserwy to pasteryzujemy raz, jeżeli będziemy przechowywać w lodówce 3-4 miesiące wystarczą 2 pasteryzacje, ale jeżeli chcemy przechowywać do pół roku nie w lodówce tylko w spiżarni lub piwnicy, musimy pasteryzować 3 razy, tak jak jest podane poniżej. Piszę to,gdyż niektórzy piszą że tyndalizacja jest niepotrzebna. Ja podałam przebieg tyndalizacji zgodny z technologią pasteryzacji konserw w słoikach. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Smacznego!!!