Do góry

Przekąski Przepis na:

Mielonka z szynkowaru

Mielonka z szynkowaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 194

Dodano:

Odsłon: 2150

Przepis Ewy Wachowicz z 397 odcinka programu Ewa gotuje.

Składniki

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonego lub granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 150 ml zimnej wody
  • masło klarowane lub smalec
  • do podania: pieczywo i ogórki kiszone
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mielonka z szynkowaru

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę i zmielić w maszynce, używając sitka o średnich oczkach. Przyprawić solą, czosnkiem, majerankiem i kminkiem. Wsypać żelatynę. Wlać wodę i porządnie wyrobić.

  2. Szynkowar natłuścić. Do środka porcjami nałożyć mięso, dobrze przy tym ubijając (najlepiej zrobić to tłuczkiem). Naczynie zamknąć i odstawić do lodówki na 24 godziny.

  3. Schłodzoną mielonkę parzyć przez 2 godziny. Na dnie garnka z wodą warto umieścić ściereczkę. Woda powinna sięgać powyżej mięsa, a temperatura wynosić ok. 90 st. C.

  4. Gotową mielonkę wystudzić i wstawić do chłodu na kilka godzin. Po tym czasie pojemnik ogrzać a mięso wyjąć. Pokroić w plastry. Podawać z pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń