Do góry

Przekąski Przepis na:

Mini calzone z serem, pieczarkami i szynką

Mini calzone z serem, pieczarkami i szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 159

Dodano:

Odsłon: 306

Przepis na pyszne pierogi calzone z różnym farszem, w zasadzie to czym nadziejecie Wasze pierogi zależy wyłącznie od Was. Ja proponuję ser, szynkę, pieczarki i ewentualnie szalotkę. Z poniższego przepisu wyjdzie ok. 12-14 pierogów (kółka średnicy 15 cm).

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 450 (ja robię również z typu 0)
  • 50 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 300 ml przegotowanej ciepłej wody
  • 250 ml przecieru pomidorowego z kartonika
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, szczypta cukru
  • 10 szt. pieczarek
  • 2 cebule szalotki lub czerwone
  • kilka plastrów szynki
  • 150 g tartego żółtego sera
  • 1 jajko do smarowania pierogów
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszam w miseczce i zasypuję cukrem, odstawiam na chwilę, aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiewam do dużej miski. Do tego dodaję sól i oliwę. Drożdże mieszam łyżeczką, aż staną się zupełnie płynne. Następnie wlewam je do miski z mąką. Na koniec wlewam ciepłą przegotowaną wodę i wyrabiam ciasto. Zajmuje mi to ok. 5-10 minut. Jeśli ciasto klei się do rąk, to podsypcie delikatnie mąką. Po wyrobieniu miskę odstawiam na 30-40 minut w ciepłe miejsce i przykrywam ręcznikiem kuchennym, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  2. Ciasto sobie rośnie, a ja w tym czasie przygotowuję sos pomidorowy oraz przygotowuję dodatki do farszu. Pieczarki kroję w cienkie plastry i przesmażam na patelni, doprawiam do smaku. Szalotkę kroję w piórka, szynkę kroję w na małe kawałki

  3. Sos pomidorowy przygotowuję na bazie przecieru pomidorowego w kartoniku. W rondelku delikatnie przesmażam na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę i ząbek czosnku. Do tego wlewam przecier, następnie dodaję sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku i odrobinę oliwy z oliwek. Całość zagotowuję i mieszam kilka minut. Następnie odstawiam i blenduję. Sos pomidorowy jest delikatny i pyszny.

  4. Ciasto po wyrośnięciu kroję na 2 porcje. Po kolei biorę każdą porcję, rozwałkowuję i miseczką o średnicy 15 cm wykrawam koła. Każde z nich smaruję sosem pomidorowym, kładę pieczarki, ser, cebulkę i posypuję serem, składam na pół i widelcem dociskam brzegi, następnie pierogi smaruję jajkiem, można jeszcze posypać sezamem i czarnuszką. Calzone wkładam do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni (termoobieg) i piekę ok. 8-10 minut, patrząc, żeby się nie przypaliły.

    Mini calzone świetnie smakują podane z sosem czosnkowym.


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń