Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne mini pizze i paluchy na różnego rodzaju imprezy, zamiast pieczywa.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1179
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 215
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2229
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4284
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1179
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 215
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2229
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4284
Składniki
Zaczyn drożdżowy: Wszystkie składniki dodajemy do odpowiedniej wielkości naczynia, mieszamy aby się drożdże rozpuściły, zakrywamy ściereczką i czekamy 15-30 minut, aż drożdże się ruszą.
Ciasto: Do zaczynu drożdżowego dodajemy wszystkie składniki, wyrabiamy do gładkiej konsystencji , przykrywamy lnianą sciereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętośc. Potym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i jeszcze wyrabiamy 2-3 minut. Dzielimy na odpowiednie kawałki, formujemy mini pizze, smarujemy przygotowanym sosem, obkładamy resztą składników i pieczemy na termoobiegu 20 min w temoeraturze 200°C. Ż tego samego ciasta można również formować paluchy.
Farsz: Pieczarki wraz z cebulką kroimy w średnie kawałki, podsmażamy na masełku klarowanym. Ja dodatkowo kroję jeszcze surową cebulkę i bezpośrednio posypuję na sos pomidorowy. Inwencja twórcza jest wskazana.