Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz zbierać grzyby, ale nie masz serca do ich pracowitego suszenia czy marynowania? Mini tarty z grzybami to bardzo smakowity pomysł na szybkie przetworzenie zdobyczy z grzybobrania!
około 15 foremek do tarteletek
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 46
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 46
Składniki
Połącz na stolnicy składniki na ciasto – mąkę, pokrojone w kostkę masło, żółtko, śmietanę i sól. Przesiekaj nożem. Energicznie zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na czas przygotowania farszu.
Umyj grzyby i pokrój na kawałki. Posiekaj drobno szalotkę, czosnek i tymianek. Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a ser Gruyère – na dużych.
Podsmaż szalotkę na maśle klarowanym. Gdy się zeszkli, dodaj grzyby i czosnek. Smaż, aż z grzybów odparuje nadmiar wody. Dopraw je solą i pieprzem. Wlej na patelnię śmietanę i duś grzyby, aż sos się zredukuje. Dodaj parmezan, tymianek i wymieszaj. Zdejmij patelnię z palnika.
Wyłóż foremki do tartaletek schłodzonym ciastem. Potrzebujesz kilkunastu foremek – w zależności od ich wielkości. Ponakłuwaj ciasto widelcem (możesz dodatkowo obciążyć suchymi ziarnami grochu). Wstaw tartaletki do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10 minut.
Wyjmij upieczone tartaletki. Wypełnij farszem. Wstaw do piekarnika na kolejnych 10 minut. Po tym czasie oprósz serem Gruyère i zapiekaj jeszcze przez kilka minut – aż ser się roztopi.
Przed podaniem udekoruj mini tarty z grzybami świeżymi, posiekanymi ziołami.