Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem to danie tak proste i tak pyszne w przygotowaniu, że bardzo często będzie gościć na twoim stole. Kiedy tylko rozpoczyna się sezon na nowalijki, nie zapomnij kupić w sklepie główki kapusty i przyrządzić ten niesamowity dodatek obiadowy. Sprawdzi się też nawet jako samodzielny lunch. Nie wymaga wielu składników i całej masy przypraw. Smak młodej kapusty broni się sam, nieco podbijany jedynie przed podsmażony boczek.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19913
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 497
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 540
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6955
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243710
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19913
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 497
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 540
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6955
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243710
Składniki
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na głębokiej patelni bez tłuszczu, przez ok. 15 minut. Powinien być chrupiący. Odłóż go na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
Na patelni pozostaw 2-3 łyżki tłuszczu ze smażenia boczku. Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż ją do zeszklenia.
Dodaj posiekane ząbki czosnku i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę, aż zacznie wydzielać charakterystyczny aromat.
Kapustę umyj i wykrój rdzeń. Liście drobno poszatkuj i włóż je na patelnię razem z dodatkiem octu, cukru i przypraw. Wymieszaj do połączenia i podsmażaj wszystko razem przez ok. 5 minut, do miękkości. Podlewanie wodą nie jest konieczne – kapusta puści jej wystarczająco dużo.
Wrzuć boczek z powrotem na patelnię, a następnie dodaj masło. Mieszaj do rozpuszczenia tłuszczu.
Młodą kapustę zasmażaną z boczkiem podawaj od razu, na gorąco. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.