Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje pierwsze w życiu zrobione sushi. W prawdzie nie jestem zwolenniczką takiego rodzaju potrawy, ale od zawsze fascynowała mnie kolorystyka sushi.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7674
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 93
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258473
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7674
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 93
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258473
Składniki
Zaczynamy od ryżu, płuczemy go pod bieżącą wodą ciągle mieszając. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 10 minut do odparowania całej wody, często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy do miski. Teraz robimy sos , czy też zalewę. Podgrzewamy ocet z solą i cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Potem ryż polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia. Paprykę obieramy i kroimy w ok. 1 cm paski, marchewki z zewnątrz obieramy w cieniutkie długie wiórki, środek zostawiamy nieco grubszy, przyda się. Trzy arkusze nori przecinamy na pół, pierwszy układamy na macie, chropowatą stroną do góry. Równomiernie układamy na nim cienką warstwę ryżu, tak aby na górze zostały ok 2 cm wolne. Na środku wzdłuż kładziemy paseczki papryki i po bokach papryki kilka wiórków marchewki. Całość dokładnie zwinąć z matą, następnie ścisnąć. Tak zrobić 6 dość cienkich ruloników. Następnie na matę kładziemy cały arkusz, rozprowadzamy na nim cienką warstwę ryżu. Na arkusz w małych odstępach kładziemy trzy ruloniki, przerwy wypełniamy ryżem, na środkowy rulonik nakładamy zostawiony grubszy środek z marchewki. Całość zwijamy. Tak też postępujemy z drugim arkuszem. Potem rulony kroimy na 6-7 części.