Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiałam się co podać do zupy, bo nie miałam ochoty na zwykły chleb. W poszukiwaniu inspiracji otworzyłam szafkę i wpadłam na pomysł stworzenia mięciutkich i puszystych muffinek z kuskusu. Pomysł okazał się strzłem w 10. Takie szybkie i proste w przygotowaniu kuskusowe pieczywko sprawdziło się idealnie :) Przepis od dziś wspisuje się w stały element mojej kuchni.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
Kuskus wsypujemy do naczynia, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na napęcznienia. Gdy ten wchłonie już cały bulion, dodajemy łyżkę masła oraz posiekanej natki pietruszki, mieszamy i studzimy.
Gdy kuskus delikatnie ostygnie dodajemy do niego jajko, 3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Powstałą masą napełniamy silikonowe babeczki ustawione na blaszce*. * Do przygotowania babeczek możemy użyć także specjalnej formy do pieczenia muffinek.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy muffinki przez około 20 - 25 minut.
Prezentowane babeczki są idealnym dodatkiem do zup i gulaszu. Jeśli chcemy wykorzystać je jako samodzielną przekąskę lub nadać im więcej smaku, możemy dodać do masy podsmażoną cebulkę, ser żółty lub kawałki wędliny.
Muffinki kuskusowe świetnie smakują także na słodko. Wtedy do masy dodajemy odrobinę cukru, a jeszcze ciepłe podajemy z ulubonym dżemem lub nutellą :D Życzę smacznego! :)