Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, lekkie i pyszne! Takie są właśnie muffiny z cukinią. Połącz kilka łatwodostępnych składników i ciesz się wyjątkowym smakiem. Wytrawne babeczki możesz przygotować na spotkanie z bliskimi lub zajadać na pożywne śniadanie.
Foremki do muffinek
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5626
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1107
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12216
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5164
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1533
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5626
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1107
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12216
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5164
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1533
Składniki
W głębokiej misce zmieszaj wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz oraz tymianek (według uznania). Przemieszaj.
Do suchych składników dodaj jajka i oliwę z oliwek. Wymieszaj.
Cukinię umyj i osusz, a następnie zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do przygotowywanej masy. Do miski wkrusz też ser feta.
Cytrynę dokładnie umyj i wyszoruj. Zetrzyj skórkę (ale tylko żółtą część, bo biała jest gorzkawa). Dorzuć do miski i wszystko przemieszaj do połączenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Foremki na muffiny posmaruj cienko oliwą z oliwek i podsyp bułką tartą (ew. foremki wyłóż specjalnymi papilotkami).
Przełóż ciasto do foremek. W każdej powinno się znaleźć na 3/4 wysokości foremki (bo jeszcze wyrośnie).
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie wbij drewniany patyczek i sprawdź, czy ciasto na nim nie zostaje. Jeśli patyczek będzie suchy, muffiny z cukinią odstaw do ostygnięcia. Gotowe!