Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, lekkie i pyszne! Takie są właśnie muffiny z cukinią. Połącz kilka łatwodostępnych składników i ciesz się wyjątkowym smakiem. Wytrawne babeczki możesz przygotować na spotkanie z bliskimi lub zajadać na pożywne śniadanie.
Foremki do muffinek
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Składniki
W głębokiej misce zmieszaj wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz oraz tymianek (według uznania). Przemieszaj.
Do suchych składników dodaj jajka i oliwę z oliwek. Wymieszaj.
Cukinię umyj i osusz, a następnie zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do przygotowywanej masy. Do miski wkrusz też ser feta.
Cytrynę dokładnie umyj i wyszoruj. Zetrzyj skórkę (ale tylko żółtą część, bo biała jest gorzkawa). Dorzuć do miski i wszystko przemieszaj do połączenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Foremki na muffiny posmaruj cienko oliwą z oliwek i podsyp bułką tartą (ew. foremki wyłóż specjalnymi papilotkami).
Przełóż ciasto do foremek. W każdej powinno się znaleźć na 3/4 wysokości foremki (bo jeszcze wyrośnie).
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie wbij drewniany patyczek i sprawdź, czy ciasto na nim nie zostaje. Jeśli patyczek będzie suchy, muffiny z cukinią odstaw do ostygnięcia. Gotowe!