Do góry

Przekąski Przepis na:

Muffiny z oliwkami i serem feta

Muffiny z oliwkami i serem feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1944

Dodano:

Odsłon: 373

Wilgotne, wytrawne muffiny i klasyczne połączenie oliwek z serem feta.

Składniki

  • na ok. 18 muffin:
  • składniki mokre:
  • 125ml mleka
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • składniki suche:
  • 275g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • dodatkowo:
  • 150g sera feta
  • 80g zielonych oliwek
  • 80g czarnych oliwek
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ser feta kroimy w drobną kostkę, a oliwki w plasterki. Przy czym 18 oliwek kroimy na połówki i odkładamy na bok, posłużą nam one do ozdoby wierzchów muffin.

  2. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).

  3. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy oliwki wraz z serem feta i ponownie mieszamy, aby składniki równomiernie rozłożyły się w mące.

  4. Do drugiej miski wlewamy mleko, jogurt naturalny oraz oba rodzaje olejów. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.

  5. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.

  6. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek i wciskamy pozostawione połówki oliwek w wierzchy. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinkę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że muffiny są upieczone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń