Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne, wytrawne muffiny i klasyczne połączenie oliwek z serem feta.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 66
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4391
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 232
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 66
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4391
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 232
Składniki
Ser feta kroimy w drobną kostkę, a oliwki w plasterki. Przy czym 18 oliwek kroimy na połówki i odkładamy na bok, posłużą nam one do ozdoby wierzchów muffin.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy oliwki wraz z serem feta i ponownie mieszamy, aby składniki równomiernie rozłożyły się w mące.
Do drugiej miski wlewamy mleko, jogurt naturalny oraz oba rodzaje olejów. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek i wciskamy pozostawione połówki oliwek w wierzchy. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinkę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że muffiny są upieczone.