Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czasie jednego z najnowszych odcinków programu "Kuchenne rewolucje", Magda Gessler przeprowadzała zmiany we wrocławskiej restauracji "Nie ma jak u mamy", która po rewolucjach restauratorki otrzymała nazwę "Sama rozkosz". W nowym menu Gessler zaproponowała między innymi mus z kaczych wątróbek. Koniecznie spróbujcie, bo jest to prawdziwy rarytas.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117616
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8162
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1846
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1420
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117616
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8162
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1846
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1420
Składniki
Masło ubij z dodatkiem soli i pieprzu na jasną i puszystą masę.
Wątróbki obsmaż na kaczym tłuszczu, tak aby się lekko zrumieniły. Następnie odstaw je do przestudzenia. Na pozostałym tłuszczu zrumień pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku.
Wystudzone wątróbki zmiel na gładką masę z dodatkiem śmietanki, cebuli i czosnku oraz wszystkich przypraw. Następnie dodaj do nich koniak i ponownie wszystko zmiksuj.
Zmielone wątróbki dodaj powoli do ubitego na puch masła, a następnie całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Przełóż do dużego pojemniczka, a następnie odstaw do przestudzenia.
Mus z kaczych wątróbek Magdy Gessler podawaj na chałce z dodatkiem konfitury pomarańczowej. Możesz również zaserwować go na niewielkich kromkach ciemnego pieczywa z kiszonym ogórkiem.