Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
blender ze stopką miksującą
Dobrze mieć w zamrażalniku zapas mrożonych warzyw z których można wyczarować...
Odsłon: 1248
Jeśli szukasz przepisu, który połączy smak soczystego mięsa, aromatycznych zi...
Odsłon: 553
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 544
Dobrze mieć w zamrażalniku zapas mrożonych warzyw z których można wyczarować...
Odsłon: 1248
Jeśli szukasz przepisu, który połączy smak soczystego mięsa, aromatycznych zi...
Odsłon: 553
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 544
Składniki
Najpierw wstawia się warzywa i dodatki bulionowe, wywar się soli i pieprzy. Gdy warzywa zmiękną dodaje się rybę, dodaje się jeszcze soli i gotuje jeszcze 15- 20 minut na minimalnym ogniu. Najlepiej aby ryba trochę potem postała ale była mocno ciepła. Mięso z ryby się obiera, daje do kielicha z marchewka. Dodaje się też namoczoną w śmietanie żelatynę. Całość się miksuje na gładką masę i sprawdza jeszcze smak. Łosoś był dziki, więc dodałam czerwonego barwnika, jak się szybko okazało - za dużo.
Do pesto dodaje się przeciśnięty czosnek, można też je doprawić sokiem z cytryny. Dodaje się też żelatynę, aby zmiękła. Potem całość ustawia się na minimalnym ogniu i miesza się do rozpuszczenia żelatyny. Niepotrzebnie użyłam barwnika, kolor wyszedł za mocny. Do formy wylewa się zieloną warstwę, a po stężeniu różową warstwę. Mus jest pyszny, kremowy i wyrazisty, ale brzydki przez dodanie zbyt dużej ilości barwnika.
Zagadka: do czego podobny jest mus z łososia?
Smacznego :I