Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadziany francuz to nic innego jak warkocz z ciasta francuskiego z bogatym wnętrzem. Różnorodność w tworzeniu farszu jest naprawdę ogromna! Ja nie mogąc się zdecydować na jeden farsz zrobiłam dwie wersje.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94937
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1896
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5716
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5708
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94937
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1896
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5716
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5708
Składniki
Na początek robimy pierwszy farsz. Obieramy pieczarki i kroimy je na plastry. Podsmażamy z łyżką masła i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dolewamy pół szklanki wody. Dusimy przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie kroimy w kostkę ogórki i szynkę. Kiedy woda odparuje dodajemy do pieczarek ogórki szynkę. Wszystko razem mieszamy.
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na nią ciasto francuskie, tak by wystarczyło miejsca na drugiego nadzianego francuza. Sam środek smarujemy keczupem. Następnie na keczup wykładamy farsz i posypujemy startym serem żółtym. Boki nacinamy pod skosem i przeplatamy.
Robimy drugi farsz: suszone pomidory kroimy w paski albo w kostkę, jak kto woli. Oliwki kroimy w plasterki. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy czosnkiem. Rozkładamy drugie ciasto francuskie i robimy podobnie: na środek wykładamy farsz i przykrywamy go pokrojoną w plasterki mozzarellą i posypujemy bazylią. Nacinamy boki i przeplatamy na zmianę. Blachę wkładamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy około 20 minut. Podajemy na gorąco.