Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Naleśniki
  • Przekąski
  • Przepis na

Naleśniki

07.10.2025 Odsłon: 25277
5.0 (60 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Naleśniki muszą być idealnie cienkie, sprężyste i delikatne. Zawdzięczają to sekretnemu składnikowi: mocno gazowanej wodzie. To prosty przepis na puszyste i lekkie ciasto, które smakuje obłędnie z każdym farszem - słodkim, kwaśnym czy wytrawnym. Po usmażeniu na złoto będą rozpływać się w ustach. 

Naleśniki - uwielbiane przez dzieci

Naleśniki są niezwykle uniwersalne i mogą służyć jako baza do nieskończonej liczby dań i przekąsek. Dodanie wody gazowanej do ciasta jest sprytnym, prostym trikiem, który wprowadza pęcherzyki powietrza do masy, czyniąc ją lżejszą, a gotowe placki - cieńszymi i bardziej sprężystymi. Są idealne na szybki obiad, słodkie śniadanie lub kolację, a także jako pożywny podwieczorek w postaci naleśników z mascarpone. Sprawdzą się na każdą okazję, od codziennego posiłku, po weekendowe biesiady. To klasyk, który zawsze smakuje najlepiej w domowym wydaniu, a przede wszystkim jest uwielbiany przez najmłodszych. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Patelnia z nieprzywierającą powłoką

Etapy przygotowania

Przepis na naleśniki - jak pozbyć się grudek? 

Grudki w cieście powstają, gdy mąka nie jest prawidłowo połączona z płynami. Aby się ich pozbyć, najlepiej użyj ręcznej rózgi kuchennej lub miksera ręcznego – to najskuteczniejsze metody. Jeśli sytuacja jest bardzo zła, a ty masz sporo czasu, możesz przetrzeć masę przez drobne sitko do czystej miski. Najważniejsze jest stosowanie się do kilku podstawowych zasad - zawsze dodawaj płynne składniki stopniowo do mąki, tworząc najpierw gęstą pastę, a potem ją rozcieńczając. Przed użyciem, mąkę przesiej. 

Ciasto naleśnikowe i woda gazowana - po co i kiedy dodawać? 

Woda gazowana wtłacza to ciasta bąbelki powietrza, które działają podobnie jak ubita piana z białek. Dlatego też powinna być dodana na końcu, ponieważ to właśnie gaz powstający z dwutlenku węgla jest tajemnicą lekkiej i sprężystej struktury. Zbyt intensywne mieszanie po dodaniu tego składnika spowoduje uwolnienie się bąbelków i utracenie efektu puszystości. Dodaj wodę i połącz ją delikatnie, ale szybko. Następnie od razu przejdź do smażenia. 

Jaka powinna być idealna konsystencja ciasta naleśnikowego? 

Idealne ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany lub gęstej maślanki i móc swobodnie spływać z łyżki, jednocześnie pozostawiając na niej cienką warstewkę. Jeśli jest za gęste, naleśniki wyjdą twarde - w takiej sytuacji dodaj odrobinę mleka lub wody gazowanej. Jeśli masa jest za rzadka i naleśnik rozrywa się na patelni, dodaj przesianą łyżkę mąki i dokładnie ją wmieszaj do ciasta. 

Naleśniki po usmażeniu są twarde i gumowe - dlaczego? 

Gumowe i twarde naleśniki są zazwyczaj efektem zbyt intensywnego mieszania mąki, przez co uaktywnia się zbyt dużo glutenu. Aby placki były delikatne, ciasto mieszaj tylko do momentu, gdy znikną grudki i wszystkie składniki się połączą, nie dłużej. Dodatkowo masa powinna odpocząć 15-30 minut przed smażeniem, co rozluźnia gluten. Nie zapominaj również dodać wystarczającej ilości tłuszczu do ciasta, który rozluźni je i zmiękczy w trakcie smażenia, jednocześnie nie przesadzaj z ilością jajek. 

Naleśniki przywierają do patelni - co robię nie tak? 

Naleśniki możesz odwracać dopiero wtedy, kiedy z jednej strony są już dobrze usmażone, a brzegi suche i same odchodzące od patelni. W tym momencie bez trudu będzie można włożyć łopatkę kuchenną pod placek i go przewrócić. Natomiast jeśli mimo wszystko dalej jest to trudne, upewnij się, że temperatura patelni jest odpowiednia. Powinna być dobrze rozgrzana, a dodatkowo warto posmarować jej powierzchnię cienką warstwą oleju i rozprowadzić go za pomocą zwiniętych ręczników kuchennych. 

Najlepsze dodatki do naleśników 

Naleśniki są niezwykle uniwersalne. Na obiad możesz podać je z farszami wytrawnymi zawierającymi: ser, szpinak,  czosnek, mięso mielone, pieczarki. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą serwować naleśniki na ostro. Najbardziej powszechne są chyba jednak słodkie nadzienia, jak na przykład klasyczny biały ser z wanilią i rodzynkami czy też dżem. Niektórzy nawet uwielbiają jeść naleśniki bez żadnych dodatków, tak po prostu zwinięte w rulonik. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Jogurtowiec z kiwi

Ciasta Jogurtowiec z kiwi

Jogurtowiec z kiwi to proste ciasto bez pieczenia z kremową masą na bazie jog...

  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 7443

do 30 min 30 min
14
Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

FASZEROWANY SCHAB

Przekąski FASZEROWANY SCHAB

super mięsko na ciepło jak i na zimno, polecam ten przepis.

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 3362

> 60 min >60 min
5
Lady Pchła
Lady Pchła
Dania główne

Burgery z tuńczykiem i warzywami

Dania główne Burgery z tuńczykiem i warzywami

Ciekawa alternatywa . Sycące i smaczne danie.

  • Wielkanoc
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 311

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2699

do 60 min 60 min
25
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Awanturka na śniadanie

Śniadania Awanturka na śniadanie

Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5450

do 15 min 15 min
38
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

rurki z masłem szałwiowym

Dania główne rurki z masłem szałwiowym

Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 248

do 15 min 15 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Jogurtowiec z kiwi

Ciasta Jogurtowiec z kiwi

Jogurtowiec z kiwi to proste ciasto bez pieczenia z kremową masą na bazie jog...

  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 7443

do 30 min 30 min
14
Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

FASZEROWANY SCHAB

Przekąski FASZEROWANY SCHAB

super mięsko na ciepło jak i na zimno, polecam ten przepis.

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 3362

> 60 min >60 min
5
Lady Pchła
Lady Pchła
Dania główne

Burgery z tuńczykiem i warzywami

Dania główne Burgery z tuńczykiem i warzywami

Ciekawa alternatywa . Sycące i smaczne danie.

  • Wielkanoc
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 311

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2699

do 60 min 60 min
25
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Awanturka na śniadanie

Śniadania Awanturka na śniadanie

Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5450

do 15 min 15 min
38
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

rurki z masłem szałwiowym

Dania główne rurki z masłem szałwiowym

Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 248

do 15 min 15 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Naleśniki
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • szklanka wody gazowanej (najlepiej mocny gaz),
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
1

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy dwa jajka, dodajemy mleko i szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy, następnie dodajemy wodę gazowaną i olej. Ponownie łączymy składniki łyżką lub rózgą kuchenną. Mieszamy do momentu pozbycia się wszystkich grudek. Masę odstawiamy na ok. 5 minut.

2

Naleśniki smażymy na naprawdę dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Przed smażeniem naleśników patelnię możemy przesmarować ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem.

3

Naleśniki smażymy na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Przewracamy je w momencie, kiedy widzimy, że brzegi są już dobrze usmażone i odchodzą od patelni. Przed kolejnymi smażonymi naleśnikami, można delikatnie zwilżać olejem patelnię.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki