Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki muszą być idealnie cienkie, sprężyste i delikatne. Zawdzięczają to sekretnemu składnikowi: mocno gazowanej wodzie. To prosty przepis na puszyste i lekkie ciasto, które smakuje obłędnie z każdym farszem - słodkim, kwaśnym czy wytrawnym. Po usmażeniu na złoto będą rozpływać się w ustach.
Naleśniki są niezwykle uniwersalne i mogą służyć jako baza do nieskończonej liczby dań i przekąsek. Dodanie wody gazowanej do ciasta jest sprytnym, prostym trikiem, który wprowadza pęcherzyki powietrza do masy, czyniąc ją lżejszą, a gotowe placki - cieńszymi i bardziej sprężystymi. Są idealne na szybki obiad, słodkie śniadanie lub kolację, a także jako pożywny podwieczorek w postaci naleśników z mascarpone. Sprawdzą się na każdą okazję, od codziennego posiłku, po weekendowe biesiady. To klasyk, który zawsze smakuje najlepiej w domowym wydaniu, a przede wszystkim jest uwielbiany przez najmłodszych.
Patelnia z nieprzywierającą powłoką
Grudki w cieście powstają, gdy mąka nie jest prawidłowo połączona z płynami. Aby się ich pozbyć, najlepiej użyj ręcznej rózgi kuchennej lub miksera ręcznego – to najskuteczniejsze metody. Jeśli sytuacja jest bardzo zła, a ty masz sporo czasu, możesz przetrzeć masę przez drobne sitko do czystej miski. Najważniejsze jest stosowanie się do kilku podstawowych zasad - zawsze dodawaj płynne składniki stopniowo do mąki, tworząc najpierw gęstą pastę, a potem ją rozcieńczając. Przed użyciem, mąkę przesiej.
Woda gazowana wtłacza to ciasta bąbelki powietrza, które działają podobnie jak ubita piana z białek. Dlatego też powinna być dodana na końcu, ponieważ to właśnie gaz powstający z dwutlenku węgla jest tajemnicą lekkiej i sprężystej struktury. Zbyt intensywne mieszanie po dodaniu tego składnika spowoduje uwolnienie się bąbelków i utracenie efektu puszystości. Dodaj wodę i połącz ją delikatnie, ale szybko. Następnie od razu przejdź do smażenia.
Idealne ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany lub gęstej maślanki i móc swobodnie spływać z łyżki, jednocześnie pozostawiając na niej cienką warstewkę. Jeśli jest za gęste, naleśniki wyjdą twarde - w takiej sytuacji dodaj odrobinę mleka lub wody gazowanej. Jeśli masa jest za rzadka i naleśnik rozrywa się na patelni, dodaj przesianą łyżkę mąki i dokładnie ją wmieszaj do ciasta.
Gumowe i twarde naleśniki są zazwyczaj efektem zbyt intensywnego mieszania mąki, przez co uaktywnia się zbyt dużo glutenu. Aby placki były delikatne, ciasto mieszaj tylko do momentu, gdy znikną grudki i wszystkie składniki się połączą, nie dłużej. Dodatkowo masa powinna odpocząć 15-30 minut przed smażeniem, co rozluźnia gluten. Nie zapominaj również dodać wystarczającej ilości tłuszczu do ciasta, który rozluźni je i zmiękczy w trakcie smażenia, jednocześnie nie przesadzaj z ilością jajek.
Naleśniki możesz odwracać dopiero wtedy, kiedy z jednej strony są już dobrze usmażone, a brzegi suche i same odchodzące od patelni. W tym momencie bez trudu będzie można włożyć łopatkę kuchenną pod placek i go przewrócić. Natomiast jeśli mimo wszystko dalej jest to trudne, upewnij się, że temperatura patelni jest odpowiednia. Powinna być dobrze rozgrzana, a dodatkowo warto posmarować jej powierzchnię cienką warstwą oleju i rozprowadzić go za pomocą zwiniętych ręczników kuchennych.
Naleśniki są niezwykle uniwersalne. Na obiad możesz podać je z farszami wytrawnymi zawierającymi: ser, szpinak, czosnek, mięso mielone, pieczarki. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą serwować naleśniki na ostro. Najbardziej powszechne są chyba jednak słodkie nadzienia, jak na przykład klasyczny biały ser z wanilią i rodzynkami czy też dżem. Niektórzy nawet uwielbiają jeść naleśniki bez żadnych dodatków, tak po prostu zwinięte w rulonik.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2699
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5450
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 248
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2699
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5450
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 248
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy dwa jajka, dodajemy mleko i szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy, następnie dodajemy wodę gazowaną i olej. Ponownie łączymy składniki łyżką lub rózgą kuchenną. Mieszamy do momentu pozbycia się wszystkich grudek. Masę odstawiamy na ok. 5 minut.
Naleśniki smażymy na naprawdę dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Przed smażeniem naleśników patelnię możemy przesmarować ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem.
Naleśniki smażymy na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Przewracamy je w momencie, kiedy widzimy, że brzegi są już dobrze usmażone i odchodzą od patelni. Przed kolejnymi smażonymi naleśnikami, można delikatnie zwilżać olejem patelnię.